• Danmark

Intressanta fakta om Danmark och dess invånare

Danmark gränsar till norra Tyskland och hör till Skandinavien. Nästan hälften av landytan består av öar. Av den anledningen har Danmark en enormt lång kust som sträcker sig över 7 300 kilometer. Den enda landsgränsen är den till Tyskland, resten av landet är omgivet av hav. Danmark är sammankopplat med Sverige via Öresundsbron. Till konungariket Danmark hör också Färöarna och Grönland, och öarna betraktas som autonoma regioner. Danmark är medlem i EU men har behållit sin egen valuta. Valutan är dansk krona, och motsvarigheten till cent är öre. 100 öre är en dansk krona.  

Danmarks fascinerande regioner

Halvön Jylland bildar Danmarks fastland. På halvöns västra sida ligger Nordsjön, medan östkusten gränsar till Östersjön. De två haven förbinds av Skagerrak och Kattegatt. Jylland täcker ett ca 24 000 km² stort område, och totalt är fastlandet 42 922 km². Det finns 1 419 danska öar som är över 100 m² stora och otaliga små öar. Den största ön är Själland där Danmarks huvudstad Köpenhamn ligger.

Familj på stranden vid Nordsjön

Höjdpunkter längs den danska Nordsjökusten

Ett fascinerande naturområde är Nationalpark Vadehavet, som ligger utanför Sydjyllands kust. Gör vadevandringar under semestern vid Nordsjön eller åk på sälsafari! Långa sandstränder inbjuder till bad vid högvatten, medan en frisk bris blåser från havet in mot land. I mitten av Nationalpark Vadehavet ligger öarna Fanø, Rømø och Mandø, som förtrollar med idylliska landskap.

Sanddyner på Vestylland

Danmarks sanddyner är mycket tilltalande, och utgör en fantastisk bakgrund när du ligger på stranden och kopplar av. På Vestjylland finns ett par underbara stränder med sanddyner. En av de mest förtrollande är stranden i Hvide Sande, där det vilda Nordsjön möter hedlandskap och sanddyner. Även den populära danska badorten Blåvand är känd för sina vackra sanddyner. Den bästa utsikten över landskapet får du från Blåvandshuk Fyr, den vita fyren vid Danmarks västligaste punkt.

Surfparadiset Klitmøller

Nordjylland är det perfekta resmålet för adrenalinälskande vattensportentusiaster. Nordsjön med sina höga vågor och sin konstanta vind bjuder in till surfing, vindsurfing och kitesurfing. Det bästa stället för surfing är Klitmøller, en fridfull ort i den danska kommunen Thisteden. Surfingparadiset är också internationellt känt, då världscuptävlingen i surfing, Cold Hawaii, anordnas här varje höst.

Surfare vid Klitmøller
24 Personer
9 Sovrum
4 Badrum
Hyrespris från/helg

24 610,00 kr

Inkl. städning
18 Personer
7 Sovrum
3 Badrum
Hyrespris från/helg

15 710,00 kr

Inkl. städning
18 Personer
7 Sovrum
3 Badrum
Hyrespris från/helg

16 974,00 kr

Inkl. städning

Upplev Nordsjön i Danmark

Vid sidan av de redan nämnda, finns det också många andra orter vid Nordsjön som är väl värda ett besök. Här väntar dig fascinerande sevärdheter kring havet och vikingar, såsom till exempel vikingacentret i Ribe. Upptäck de vackraste platserna vid havet på Jylland! Här får du mer intressant fakta om danska Nordsjön.

Danmarks vackraste öar i Östersjön

Den danska delen av Östersjön trollbinder sina besökare med sandiga vikar där vattnet är lugnt och vågorna mjuka. Breda stränder sträcker sig längs Själlands norra kust, och regionen är känd som Danmarks riviera. Dessutom har Östersjön många andra öar som imponerar med sin naturlighet och sina unika sevärdheter.

Naturparadisen Lolland, Falster och Møn

På de danska öarna Lolland, Falster och Møn kan du vandra genom det grönskande landskapet medan du upptäcker reliker från långt tillbaka i tiden och spännande naturfenomen. Lolland är den västligaste av de tre öarna, och särskilt fascinerande är ekovandringsleden på Knuthenlund på öns norra del. Provsmaka den egna osten, som produceras på gården. Den hör till en av Danmarks läckraste specialiteter och har fått många utmärkelser. Guldborgsundbroen sammankopplar Lolland med grannön Falster, och de vackraste stränderna ligger på östkusten. Vid flera tillfällen har den 20 kilometer långa stranden i Marielyst utsetts till ”Danmarks bästa strand”. Höjdpunkten på Møn är de vita kalkklipporna Møns Klint på den västra delen av ön.

Vattenaktiviteter i Sydfynske Øhav

Söder om Fyn finns en imponerande övärld som är idealisk för lugnare vattensporter. Seglare älskar Sydfynske Øhav med sina charmiga hamnar, och området är dessutom perfekt för turer med havskajak. Men Fyn och dess öar hänför inte bara vattensportfantaster, utan även på land finns fascinerande sevärdheter. Som till exempel i Ærøskøbing, huvudstad på den pittoreska ön Ærø. Ortens centrum, med sina korsvirkeshus och kullerstensgator, bjuder in till promenader i historisk miljö.

Bornholm – solens ö

Bornholm har blivit bortskämt av solen. Ön, som också är känd som ”Östersjöns pärla”, ligger i Östersjön mellan polska Vorpommern och svenska Skåne. Till de unika sevärdheterna på ön hör de vita rundkyrkorna, som finns i orterna Østerlars, Olsker, Nylars och Nyker. Östersjö-ön bjuder inte bara in till sol och bad, utan även till cykling, då mer än 230 kilometer av cykelleder sträcker sig över Bornholm. På den södra delen av ön ligger Dueoddes strand, som är känd för sin mycket fina sand.

Konungariket Danmark

Officiellt språk

Danska

Yta

Fastland:  42 922 km²

Grönland:  2 166 086 km²

Färöarna:  1 396 km²

Invånare

Fastland: 6 miljoner

Grönland: 56 500

Färöarna: 50 000

Befolkning

130 invånare per km²

Tidszon

UTC+1 CET

Mars – oktober: UTC+2 CEST

Riktnummer

0045

Fyren i Dueodde
Bornholm

Rikedom längs den danska Östersjökusten

Om du reser till den danska Östersjökusten, står alla dörrar öppna: Utforska den magiska naturen eller koppla av på en av de magnifika stränderna, upptäcka gamla och moderna sevärdheter eller ägna dig åt vattensporter. För familjer med barn erbjuds många attraktioner. Har din nyfikenhet väckts? Läs då mer om den danska Östersjön och dess många aspekter.

Danmarks tre största städer

Förutom pittoreska fiskebyar och mysiga småstäder har Danmark också större städer där stadslivet flödar. Eleganta barer, restauranger i världsklass och ett omväxlande nattliv garanterar en spännande vistelse. Dessutom är det kulturella utbudet i de danska städerna helt enkelt fantastiskt.

Köpenhamn – Danmarks huvudstad

Medan Nordsjälland är ett strandparadis ligger Danmarks största stad på östkusten. Köpenhamn har cirka 600 000 invånare, och stadens landmärke är Den lille havfrue som sitter på en sten i hamnen. Det finns flera teaterscener i den danska huvudstaden, varav den mest kända är Det Kongelige Teater, där såväl teatrar som opera- och balettföreställningar äger rum. Till Köpenhamns många museer hör bland annat Designmuseum Danmark, Nationalmuseet och Thorvaldsens museum. Tivoli i Köpenhamn är en av de äldsta nöjesparkerna i världen.

Konst- och kulturstaden Århus

Østjylland ligger Århus, Danmarks näst största stad. Till de kulturella höjdpunkterna i staden hör friluftsmuseet Den Gamle By och ARoS Aarhus Kunstmuseum, på vars tak du kan göra en häftig panoramarundvandring. Dessutom ligger en av Danmarks vackraste nöjesparker i Århus, nämligen Tivoli Friheden. Under sensommaren äger också varje år den tio dagar långa storslagna konst- och kulturfestivalen, Aarhus Festuge, rum. Den botaniska trädgården är en grön oas mitt i staden, och här kan du ta en avkopplande paus från sightseeingen.

Odense

Odense är den största staden på ön Fyn och den tredje största i Danmark. Eftersom Odense är biskopssäte finns här många imponerande kyrkor. Sankt Knuds Kirke är en av de mest magnifika sakrala byggnaderna i landet. Mycket sevärd är också Vor Frue Kirke i senromansk stil. Dessutom är Odense Teater, en av de äldsta i Danmark, värd ett besök. Lika intressant för både barn och vuxna är Hans Christian Andersen Museum, och på Danmarks Jernbanemuseum i Odense kan du beundra lok, vagnar och järnvägsfärjor. Museet är det största i sitt slag i Nordeuropa.

Roliga resor i ”hyggelige” Danmark

Danskarnas livsmotto är ”hygge”. Termen översätts bäst till behaglighet eller mysighet, men det är ändå inte riktigt hela sanningen. Danmarks invånare har en mycket speciell mentalitet, och ”hygge” har en lång tradition i Danmark. En känsla av välbefinnande, som man till exempel får när man tittar in det varma skenet av ett ljus, är tillsammans med familjen eller njuter av god mat i lugn och ro, ingår tillsammans med mycket mer i begreppet ”hygge”. Särskilt ”hyggeligt” är det i Danmark i juletid när danskarna motarbetar det tidiga mörkret med stämningsfull belysning, stearinljus och ett gott humör.

Semester i fritidshus med pool i Danmark

För badsemestern i Danmark är ett semesterhus vid havet idealiskt. Då kan du njuta av de fantastiska stränderna från tidig morgon ända tills dess att solen går ner. Boka ett sommarhus med aktivitetsrum när du reser till Danmark tillsammans med familj eller vänner. Då garanteras ett gott humör hela tiden även om det skulle råka duggregna. Bokar du ett semesterhus med pool kan du njuta av bad oberoende av årstid. Förutom inomhuspoolen med en vattenrutschbana står vanligtvis också en mysig bubbelpool och en bastu till ditt förfogande. Under vintern kommer du att glädja dig över ett hus med braskamin i vardagsrummet. Slå dig ner framför den sprakande elden och njut av en kopp varm choklad medan du tittar ut genom fönstret och det glittrande vita snölandskapet. Unna dig ett stort semesterhus med pool och många andra faciliteter under din nästa Danmarkssemester!

Inspiration för din semester i Danmark

Danmarks vackraste stränder

Danmark har kilometerlånga stränder. Kusten är totalt 7 400 kilometer lång och oavsett var du än befinner dig i Danmark är du aldrig mer än fem mil från kusten. Med tysta fjordar och uppfriskande vågor vid de fina sandstränderna erbjuder Danmarks områden något för alla.
Se mer

Fyrar i Danmark

Danmark är ett land med många fyrar. Upplev historien och några av Danmarks bästa utsikter. Här har vi sammanställt en lista åt dig över danska fyrar.
Se mer
Mols Bjerge

Attraktioner i Danmark

Danmark karaktäriseras av en uppsjö av olika sevärdheter. Utöver unika landskap kan man finna många museer och spännande nöjesparker i landet.
Se mer

Fira jul i ett semester med pool

Njut av den fina jultiden med hela din familj under avslappnade förhållanden! I en hyra stuga med pool finns det garanterat plats för den stora familjen runt julbordet.
Se mer

Fest

Samla familjen till ett speciellt firande i en stuga med pool.
Se mer

Helgvistelse i en stuga med pool

En helgvistelse i en hyra stuga med pool, spabad, bastu och massor av aktiviteter i husets aktivitetsrum kan vara en trevlig paus i en jäktig vardag.
Se mer
Legoland

Legoland

Legoland Billund är en av Danmarks mest kända och omtyckta nöjesparker bland stora och små.
Se mer

Hyra stugor vid Nordsjön

Nordsjön förknippas för många med frisk luft i ansiktet, vita sandstränder och trevliga semesterminnen. Hyr ett stort hyra stugor med pool vid Nordsjön här.
Se mer

Flensburgerfjorden

När du hyr ett stort sommarhus med pool i den tyska semesterbyn Olpenitz eller på Als, är du garanterad en oförglömlig upplevelse.
Se mer

Sejerø Bugt

Sejerø Bugt är en självklar destination för familjer som vill ha en semester med naturupplevelser samt avkopplande stunder på stranden. Hyr ett stort sommarhus med pool här.
Se mer

Thy

På norra Vestjylland ligger den fantastiska naturpärlan Thy. Perfekt för naturupplevelser och en aktiv semester. Hyr ett stort sommarhus med pool i Thy här.
Se mer
Hyr ett stort semesterhus vid Ringkøbing Fjord

Stora lyxhus vid Ringkøbing Fjord

Området kring Ringkøbing Fjord är den perfekta platsen för aktiva semesterfirare.
Se mer

Uyhyrning av Lyxsommarhus vid Jammerbugten

Här rullar Skagerraks skummande vågor in på de breda, vita sandstränderna och i luften fångar de många vattenpartiklarna upp solstrålarna
Se mer

Skagen

Skagen är ett semesterparadis beläget på Nordjylland spets med sandstränder som sträcker sig så långt ögat kan nå. Läs mer om våra hyra stugor här.
Se mer