Den Gamle By bjuder in till upptäckter

Århus erbjuder många fantastiska sevärdheter. Om du är på semester i området, bör du besöka Den Gamle By som är ett populärt friluftsmuseum. Den Gamle By betyder ”den gamla staden” på svenska, och som namnet indikerar blir ett besök här en resa tillbaka i tiden. Några gator i den här högt rankade museistaden tar dig tillbaka ända till 1600-talet, men tyngdpunkten ligger på slutet av 1800-talet, 1920-talet och 1970-talet. När du promenerar genom de olika delarna av staden, kommer du tack vare den autentiska omgivningen att känna dig som om du rest tillbaka i tiden.

 

Hur man tar sig till Den Gamle By

Den Gamle By ligger direkt i Århus, söder om den botaniska trädgården. När du kör på motorväg E45, tar du en av utfarterna 46, 47, 48 eller 50 mot Århus. Om du redan befinner dig i staden, kan du hoppa på någon av busslinjerna 3A eller 14 till Den Gamle By.

Vad du kan se i Den Gamle By

70er byen i Den gamle By i Aarhus
©Den gamle by
Børn i Den Gamle By i Aarhus
©Den gamle by

Tillbaka till det förflutna: 1700-talet

I den äldre delen av Den Gamle By kan du se pittoreska hus med vackra trädgårdar. Till en viss del härstammar dessa återuppbyggda byggnader från 1600-talet. I bostäderna, verkstäderna och butikerna träffar du alltid på människor i dåtidens vanliga kläder. Många av husen kan besökas, vilket ger en bra inblick i hur interiören såg ut på den tiden. Dessutom finns också utställningar där du och din familj kan beundra gamla klockor, silversmide, historiska leksaker och kostymer. Intressant är förstås också inblicken i hantverkskonsten och ölbryggandet.

1900-talets förändring: 1920-talet

Gatorna på 1920-talet kantades av trottoarer, gatlampor och telefonlinjer. Reklamskyltarna på husväggarna ger dig känslan av att ha rest tillbaka i tiden. Här kan du bland annat se en traditionell järnvaruaffär, en pittoresk bokhandel och ett apotek. Postkontoret och telefonväxeln kompletterar denna stadsdel.
Här finns även gamla bilar som är spännande både för stora och små. Bilhandlaren Carl Christensen har sin verkstad här där du kan beundra de gamla bilarna och de tillhörande reservdelarna. Här kan du till och med få hjälpa till med reparationerna. 

På tidslinjen: 1970-talet

I nästa kvarter hamnar du mitt i 1970-talet. Här finns en radio- och tv-butik och ett minilivs. Du kan titta in på gynekologens mottagning eller hos frisören. För de små är naturligtvis dagiset intressant. I bostäderna har den typiska danska 1970-tals stilen återskapats på ett autentiskt sätt. För bilälskaren finns en Volkswagen bubbla och en gammal Citroën, och mopedverkstaden är också värd ett besök. Andra typiska danska inrättningar är scouternas träffplats och jazzbaren, som ligger vid Havnegade. Till och med idag äger livekonserter nu och då rum i denna historiska bar.

Bil
© Den Gamle By
Folkevogn i Den Gamle By i Aarhus
© Den Gamle By

Friluftsmuseet där du får vara aktiv

Det levande museet Den Gamle By bjuder in dig direkt till händelsernas centrum, du kan till exempel hämta vatten från brunnen eller köra dynga till gödselstacken. Om du vill handla i någon av affärerna eller åka häst och vagn, pratar du bara med de historiskt klädda personerna. På den stora festplatsen väntar flera aktiviteter på dig och dina barn. Vad sägs om att försöka gå på styltor? Eller bowlar du hellre? Här finns också en karusell och svänggungor.

Så vad kan man då dra för slutsats av Den Gamle By? En resa bakåt i tiden till en svunnen värld

Den Gamle By är en fascinerande upplevelse för alla åldrar: för de vuxna är det roligt och rörande att minnas saker och scener från ungdomen, medan barnen får en konkret bild av världen före deras tid. Längs de smala kullerstensbelagda gatorna fascinerar inte bara den historiska arkitekturen utan också den direkta kontakten med hantverkare och säljare. Oavsett om du tittar på skräddarna eller besöker leksaksmuseet, är det lätt att tillbringa tid här.

Den gamle by
© Den Gamle By