Tivoli i Köpenhamn – här har hela familjen kul

Tivoli är en av de äldsta nöjesparkerna i världen och lockar många besökare varje år. Du ska till att inte missa denna fina park mitt i Köpenhamn, även om det innebär en lite längre resa. Här kan du prova de många åkattraktionerna och ta del av de varierade musik- och teaterprogrammen medan du har det riktigt skoj tillsammans med dina barn.

 

Tivoli i Köpenhamn

Den internationellt kända nöjesparken Tivoli ligger bara ett stenkast från Köpenhamns centralstation. Anländer du med bil tar du A02 och följer därefter Hans Christian Andersens Blvd. I närheten finns ett par parkeringshus.

 

Traditionella och nya attraktioner på Tivoli

Så fort du kommer in på anläggningen inser du att det här är en traditionell nöjespark. De färgstarka blomsterrabatterna och de gamla fontänerna utgör en fascinerande kuliss. Tivoli öppnades 1843, och sedan dess har hela tiden nya attraktioner tillkommit. Ta med barnen på en tur i berg- och dalbanan eller testa slänggungan. Kvällen går i romantikens tecken, då ni kan njuta av musikaliska föreställningar och färgglada ljusspel.
Vid ingången kan ni välja mellan att betala endast för entrén eller köpa ett armband. Med detta armband har du obegränsad tillgång till alla attraktioner på Tivoli.

Himmelskibet
Dæmonen

Spännande höjdpunkter på Tivoli – åkattraktionerna

För små barn finns häftiga karuseller, och för de äldre barnen och vuxna lockar berg- och dalbanorna. Vill du hänga upp och ner i den virvlande ”Monsunen” eller vill du skakas om ordentligt i ”Draken”? I ”Dæmonen” går det också vilt till. Berg- och dalbanan ”Rutschebanen” är en av de äldsta bergbanorna i världen.
I Starflyer kan du uppleva hur det känns att flyga. Här njuter du inte bara av vinden som blåser i ditt hår utan också av en fantastisk utsikt över Danmarks huvudstad med de historiska byggnaderna.

Särskilda upplevelser för både unga och gamla

Plænen ligger i centrum av nöjesparken. Här äger olika konserter och andra evenemang rum under säsong, d.v.s. från april till september. Det finns också ett akvarium med cirka 1 600 fiskar nedanför konsertsalen. Genom det stora fönstret har du bra utsikt över undervattensvärlden.

Öppettider utanför säsong: Halloween och advent

Särskilda händelser kräver extra öppet. Om du är i Köpenhamn under Halloween på hösten ska du inte missa de olika showerna på Tivoli. Beundra fyrverkerierna med din familj och prova säsongsbetonade danska specialiteter. Vid adventstid är det speciellt mysigt att besöka julmarknaden med familjen och njuta av de speciella delikatesserna.

För romantiker – ljusshowerna på kvällarna

När mörkret faller visar sig Tivoli i ett helt annat ljus. Lyktor och lanternor skapar en speciell atmosfär. Det blir romantiskt, särskilt för förälskade par, som uppsöker parkens restauranger och kaféer. Ibland anordnas till och med bröllop här. Den speciella stämningen och den vackra belysningen skapar en drömlik atmosfär.

För musik- och teaterälskare: sommarföreställningarna

Pantomimteatern på Tivoli är ett måste. Under sommarsäsongen erbjuds totalt 300 föreställningar, från klassisk balett till äventyrsbalett och från traditionell pantomim till modern dansteater. Pantomimteatern är en del av Tivoli Ballet Teater, parkens ballettsällskap som vissa år uppför en julaftonsbalett i konsertsalen. På sommaren tar Harlequin och Colombine dig med till en drömvärld, en äkta balettklassiker.

Tivoli indgang
@Foto af Kim Wyon
Vinter i Tivoli
@Foto af Malin Poppy Darcy Mörner

För gourmander: ett stort utbud av restauranger

Du behöver inte ta med mat, för Tivoli erbjuder en mängd restauranger. Förutom danska specialiteter serveras även internationella rätter, till exempel från Italien. Är du snarare sugen på något sött, kanske en stor glass eller en bit gräddtårta skulle sitta bra? Inga problem, då är det bara att leta upp ett av kaféerna.

Så vad kan man då dra för slutsats av Tivoli? En trevlig dag på Tivoli

Tivoli garanterar att alla besökare blir på bra humör. Det finns lämpliga åkattraktioner för alla åldersgrupper, från mindre karuseller till snabba berg- och dalbanor. När du och din familj känner för en paus kan ni söka upp en inbjudande restaurang och ladda batterierna. På eftermiddagen börjar baletten som tar dig till en helt annan värld. Fram emot kvällen blir stämningen i parken mer romantisk tack vare de många lamporna.

Nyhavn