ARoS Aarhus Kunstmuseum

Ett av Århus landmärken är regnbågen uppe på ARoS. Konstmuseet har dock mycket mer att bjuda på än bara regnbågen. Utforska de spännande konstutställningarna och avnjut sedan ett glas vin på ARoS WINE & FOOD.

Upplev Nordeuropas största konstmuseum

ARoS är ett utmärkt utflyktsmål för er som är konstintresserade. De olika utställningarna sträcker sig från den danska guldåldern till modern internationell konst, och täcker även dansk modernism. De är fördelade på tio våningar, varav tre innehåller museets fasta utställningar.

En av de fasta utställningarna är ”No Man is an Island – The Satanic Verses”, som avspeglar några av de utmaningar som man går igenom under sin livstid när det kommer till människosyn och värderingar. Scenografin i utställningen är nedtonad så att varje verk kommer till sin rätt. 

ARoS är också hem till det ikoniska verket ”Boy” av Ron Mueck. Skulpturen är 4,5 meter hög, väger 500 kilo och är tillverkad i glasfiber. ”Boy” har stått på ARoS sedan 2004 och är en av museets höjdpunkter.

Det kan du opleve på ARoS

Aros
© Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum
Aros Panorama på Kunstmuseet Aros i Aarhus
© Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum.

Konst för varje smak

Bortsett från de tre fasta utställningarna bjuder konstmuseet på tillfälliga utställningar som byts ut varje år. Dessa utställningar har både nationell och internationell konst, så det finns gott om variation och något för alla smaker. Det är därför aldrig tråkigt att besöka ARoS.

Toppen av ARoS

Ett verk som många ofta inte tänker på som en utställning är Your rainbow panorama, som är den ikoniska regnbågen uppe på byggnaden. Regnbågen är utformad av den dansk-isländska konstnären Olafur Eliasson och är en stor ring bestående av spektrumets alla färger. Det är ett spektakulärt konstverk som enligt konstnären ska sudda ut gränserna mellan inomhus och utomhus.
Panoramat är 150 meter långt och härifrån har ni en enastående utsikt över hela Århus.

Timeout från konsten

Museet bjuder på mer än bara konst. Börjar ni bli hungriga under ert besök på ARoS kan ni besöka en av de två ARoS WINE & FOOD. Här kan ni njuta av ett glas vin, kaffe eller te tillsammans med både söta och salta snacks. Efter ett besök här är ni redo att utforska resten av museet.

Konst
© ARoS Aarhus Art Museum and Ditte Isager
Kaffe på Aros Kunstmuseum i Aarhus

Hitta hit

ARoS är varken svår att känna igen eller att hitta, eftersom regnbågen syns från stora delar av centrala Århus.
Anländer ni till konstmuseet med bil är detta adressen:

Aros Allé 2
8000 Aarhus C

Aros Konstmuseum i Aarhus
© Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Kim Wyon