H.C. Andersens Hus – I sagoförfattarens fotspår

Vem känner inte till Snödrottningen? Eller berättelsen om ”Kejsarens nya kläder”? Och Den lilla sjöjungfrun som till och med hedrades med en stor tecknad film. Hans Christian Andersen är förvisso en av de allra främsta sagoberättarna, men även dikter och teatrar har kommit från Andersens penna. Och i ”HC Andersens hus” bodde den stora poeten och författaren. Förmodligen.

En utflykt till Andersens födelseplats

Hans Christian Andersen föddes i Odense, och här finns också huset där han förmodligen tillbringade sin barndom. Huset ligger på Hans Jensens Stræde, bara några minuter sydväst om HC Andersen Museum i Odense på Fyn. Till Fyn tar du dig via väg E20.

Detta kan du uppleva i H.C. Andersens hus

äventyr
©Lærke Beck Johansen
H.c. Andersen

Förmodligen födelseplatsen

Hittills har man inte med säkerhet kunnat fastställa huruvida författaren och poeten föddes i detta hus, men hans mormor bodde i detta hus och under poetens födelseår var hans moster skriven här. Man tror att Andersen inte bodde så länge i huset, utan att han tillbringade mycket av sin barndom i Munke Møllestræde där också museet ”H.C. Andersens Barndomshjem” finns. 

Födelseplatsen som museum

Redan år 1905 inrättades ett museum i Andersens påstådda födelsehus, och för detta ändamål restaurerades huset grundligt. Museet öppnade den 2 april 1908 på författarens födelsedag, och år 2005 tillkom en nybyggnad till museet. Födelsehuset är fortfarande idag inrett som det troligen såg ut 1805.

Levande sagor

Om du kastar en blick bakom huset ser du hur Andersens sagor kommer att levandegöras på scenen i ”Lotzes Have”. På sommaren äger Hans Christian Andersen-festivalen rum och då uppförs sagorna i full längd på den stora utomhusscenen.

Så vad kan man då dra för slutsats av HC Andersens hus? Jo, HC Andersens födelsehus är verkligen ingen ful ankunge

Om du älskade Hans Christian Andersens sagor som barn eller om du gillar att läsa dessa berättelser för dina egna barn, så är en utflykt till författarens födelseort verkligen intressant. I kombination med den nya museibyggnaden är det verkligen ett bra utflyktsmål för en eftermiddag.

Odense