Danmarks Jernbanemuseum

Järnvägen är en av världens äldsta former av modern transport, som har tagit människor tvärs över landsgränserna i flera hundra år. Mitt i Odense nära centralstationen ligger Danmarks Jernbanemuseum, som tar er med på en resa genom Danmarks järnvägshistoria. Ni kommer överraskas av hur lång och spännande denna historiska resa faktiskt är.

Upplevelser och utställningar på järnvägsmuseet

På Danmarks Jernbanemuseum väntar många upplevelser. Med 21 ikoniska lokomotiv och vagnar kan ni gå på upptäcktsfärd i både kungliga vagnar, Danmarks äldsta bevarade ånglokomotiv, förarhytten, postsorteringsvagnen och första klass. 

Utöver de många lokomotiven bjuder museet också på en mängd utställningar med olika fokus. De nio utställningarna fokuserar på varsin del inom järnvägshistorien. Utställningen Drömmarnas Kupé är till exempel en sensorisk utställning med fokus på drömmar och minnen från interrail-resor som berättas genom ljud, dofter och taktila upplevelser i kupén, som ni även ankommer till Paris med under en stjärnhimmel. Utställningen Danska Järnvägsfärjor fokuserar däremot på modellerna av de järnvägsfärjor som sammanförde Danmarks tre stora landsdelar innan Lilla och Stora Bältbron kom till. Ni kan även uppleva en återskapad färjesalong i denna utställning. De andra utställningarna beskriver bland annat kungligheternas resor på järnvägen, järnvägens historia och säkerheten som omger järnvägsresor.

Vad du kan uppleva på Danmarks Jernbanemuseum

Tåg
© Danmarks Jernbanemuseum
Jernbanemuseet i Odensen
© Danmarks Jernbanemuseum

Historia för barn

Det finns mängder av gratisaktiviteter för barn på museet. Alla de gamla lokomotiven och Barnjärnvägen är fritt tillgängliga för lek och utforskning, och minitåget kör varje dag antingen inne eller ute. Ute finns en stor minitågsanläggning där ni kan resa från Köpenhamns Hovedbanegård, ta Stora Bältsfärjan, köra över den gamla Lilla Bältbron och genom ett litet stationssamhälle. Utöver detta finner ni även en stor utomhuslekplats med ånglokomotiv och ett vattentorn som förvandlats till rutschkana.

Vanliga frågor om Danmarks Jernbane-museum

När öppnar museet?

Museet är öppet runt 10-16 de flesta dagar

Var är museet?

Museet ligger på nedanstående adress:

Dannebrogsgade 24
DK-5000 Odense C

Tel: +45 66136630

Besök museets hemsida och läs mer här.

Vad kostar det?
Vuxna kostar 110 DKK.
Barn under 17 år kostar 50 DKK.
Barn under 4 år är gratis.
Perron på Danmarks Jernbanemuseum på Fyn
© Danmarks Jernbanemuseum