Vikingemuseet Ladby

Ladbyskeppet är ett vikingaskepp som hittades av apotekaren och amatörarkeologen Poul Helweg Mikkelsen från Odense 1935, och som grävdes ut och göts i betong 1937. 

Efter utgrävningen var det tydligt att skeppet hade fungerat som skeppsgravplats, dvs att skeppet hade begravts tillsammans med sin kapten.

Skeppsgraven utgör idag kärnan för Vikingemuseet Ladby, som genom graven och museibyggnaden berättar historien om vikingarna, livet och döden.

Vad du kan uppleva i Odense Zoo

Frivillige guider på Ladby Vikingemuseum
Udstilling på Ladby

Utställningar och aktiviteter på Vikingemuseet

Idag består museet av mer än bara en gravhög. Här finns ett modernt museum om vikingaskeppsgraven och om vikingatiden i sin helhet. Utställningen Ladbykungens värld handlar till exempel om mannen från graven och besvarar alla de frågor som ställts på de många rundturerna som getts vid gravhögen. Museet visar gods från vikingaskeppsgraven och övriga fynd från vikingatiden på nordöstra Fyn. Dessutom finns det även visningar av mer aktuella fynd, förmedling av forskningsprojekt, tillfälliga utställningar och en verkstad där fynden behandlas. Sist men inte minst ligger det en rekonstruktion av skeppet Landbydragen och vaggar i fjorden vid museet.

Rundtur

Få ut mer av besöket på Vikingemuseet Ladby med en privat rundtur. Rundturerna tar ungefär en timme och måste bokas i förväg. De består antingen av en tur runt museet eller en tur som handlar om Ladbygobelängen. Det går att välja till en extra halvtimme om antingen Ladbygobelängen eller Ladbydragen. Dessutom är det möjligt att boka in ett kvällsbesök på museet.

Vanliga frågor om Vikingemuseet Ladby

När öppnar museet?

Vintersäsong (från vecka 43 till 30 april): kl 10.00 – 16.00

Sommarsäsong (från 1 maj till och med vecka 42): kl 10.00 – 17.00

Var är museet?

Museet finns på följande adress:

Vikingevej 123

DK-5300 Kerteminde

Besök museets hemsida och läs mer här.

Vikingeskib
Udstilling med besøgende
Kerteminde set fra vandet