Vendsyssel Historiske Museum 

Museet berättar om mer än endast lokalområdets historia. Här finns både permanenta utställningar och ett flertal skiftande utställningar som gör varje besök på museet intressant. I museets vackra trädgård kan besökarna koppla av en stund.

Hitta till Vendsyssel Historiske Museum 

Museet ligger i Hjørring på Nordjylland. Från Ålborg tar det endast 45 minuter via E39. Från Fredrikshamn kör ni västerut på väg 35. Restiden är cirka en halvtimma.

Olika utställningar

Vendsyssel Museums utställningar täcker en bred del av områdets historia, från livet på gården till vikingakyrkogårdar, och från historiska leksaker till forntida utställningar. Ni kan också besöka den gamle köpmannen och den vackra trädgården.

Indgangen til museet
Udstilling

Leksaksutställningen

Leksaksutställningen på Vendsyssel Museum öppnade 2016. I utställningen finns bland annat leksaker från stenåldern, och ni får lära er vad barn lekte med i början av 1800-talet. Du kan också visa dina barn vilka spelkonsoler och datorer du själv spelade på under 1980-talet.

Forntidsutställningen

I museets forntidsutställning introduceras du för antiken, bronsåldern och järnåldern. Se smycken, vapen och flintverktyg från dessa epoker. Ni får också lära er mer om offerkulturen och keramik. Ta en titt på hur människor levde i slutet av istiden, och se tänderna från den utrotade mammuten.

En tur till den gamle köpmannen

Det var inte så länge sedan människor i Vendsyssel handlade hos en köpman som sålde mjölk, bröd, korv och kaffe, istället för i en stor mataffär. Kunderna fick hämta varorna vid disken. Känn doften av kanel och sockerkaka i butiken och lär dig hur man handlade av köpmannen.

Vanliga frågor om museet

När öppnar museet?

2-24 januari. Juni: Tisdagar-fredagar och söndagar kl 11-16
25 juni – 7 augusti: tisdag-söndag kl 11.00-16.00.
8-22 augusti. December: tisdagar-fredagar och söndagar kl 11-16.
AVSLUTNINGSDAGAR: S:t bönedag, Kr Himmelfartsdag, Annandag påsk

Var är museet?

Museumsgade 3

9800 Hjørring

Danmark

Hemsida: vhm.dk

Vad kostar det?

Vuxna: 80 DKK.
Pensionärer och studenter: 60 DKK
Barn/ungdomar under 18 år: gratis

Bygninger på museet

Besök museets trädgård

Behöver du en paus för att reflektera över de spännande utställningarna? Vila då en stund i den vackra trädgården. Här finns gamla träd och stora gräsmattor. Njut av stillheten och lugnet på en av de vita bänkarna och kika närmare på örtträdgården i prästgården. Trädgården är en utmärkt plats att njuta av en glass eller medhavd matsäck efter en dag på museet. 

Vendsyssels natur