Valsafari i Middelfart

Lilla Bält är det vatten i världen med flest valar. Tumlaren, som kan bli upp till 25 år, 1,8 meter lång och 60 kilo tung, håller till här. Den har sedan Medeltiden utsatts för en välorganiserad jakt, då den drivs in på grunt vatten och fångas, så att det fina ryggfettet kunde användas till att tillverka lampolja. Idag är tumlaren fridlyst och har varit det i över 50 år, så det finns en god chans att se den under en valsafari från Middelfart.

En trevlig tur på vattnet

Beståndet av tumlare i Lilla Bält är ett av de största i världen med omkring 3 000 tumlare i området. Hör djurens klickande ljud när de kommer upp för att få luft vid vattenytan, medan ni njuter av en medhavd picknick och utsikten över både den nya och den gamla Lilla Bältbron. Turen runt i sundet tar två timmar och ni får veta mer om Lilla Bält och tumlarna.

Vad du kan uppleva på en valsafari

Lillebæltsbroen Danmark
Valsafari Middelfart

Kom närmare inpå djuren

Efter valsafarin kan ni titta förbi lyssningsstationen Øret i Havet, där de klickande ljuden från tumlarna när de kommunicerar med varandra, upptas av en mikrofon placerad på havets botten i närheten av stenrevet nära Middelfarts dykarklubb. Lyssningsstationen ligger i en gammal styrhytt, så stämningen är autentisk och ni kan därmed leva er in i livet under havets yta.

Besök också Henner Friisers hus, där det finns utställningar om tumlarna som passar både för barn och vuxna. I den första salen berättas historien om Middelfart och tumlarjakten, där ni får lära er mer om djurens biologi, se en film om fångsten och prova att vara tumlarjägare i ett interaktivt spel. I den andra salen är staden Middelfart i fokus genom en kronologisk berättelse om staden och dess historia sedan 1500-talet.

Så här kan ni följa med på valsafari

Läs mer och boka er valsafari  här.

Besök Henner Friisers hus på följande adress:

Brogade 8

5500 Middelfart

Besök lyssningsstationen här:

Sildemarken

5500 Middelfart