Tycho Brahe Planetarium

Detta planetarium i Köpenhamn har fått sitt namn från den kända danska astronomen Tycho Brahe. Bege dig ut i rymden och lär dig mer om stjärnor och planeter. I IMAX-biografen visas olika intressanta filmer och du får se vårt otroliga universum i 3D.

Ta en tur ut i rymden

Rymden är fylld av många intressanta fenomen, som partiklar som krockar och exploderande supernovor. Tycho Brahe Planetarium tar er med långt ut i den yttre rymden och ger en unik inblick i bland annat vad stjärnor, svarta hål och norrsken är.  

Under ett besök på planetariet kan ni även bege er ut på upptäcktsfärd och lära er mer om universum.

Utställningar

Utställningen Rummissioner är en interaktiv utställning där ni bland annat får se er själva i olika våglängder av ljus. Få veta mer om rymden genom att utforska rymdsonder, kika på planeternas kratrar och skicka en rymdsond till Mars. Ni får även lära er mer om utrustningen som krävs för att se ut i den yttre rymden.

Planetariet är uppkallat efter den danska astronomen Tycho Brahe. Det finns en liten utställning om hans liv och forskning.
Här finns även en riktig månsten, som Apollo 17 tog med tillbaka till jorden år 1972. Det sägs att det är den största utställda månstenen utanför USA. 

Utöver det får ni även dyka ner i frågan ”var kommer vi egentligen ifrån?” i utställningen Made in Space. Här kan ni titta närmare på Big Bang, stjärnor och svarta hål.  

Vad du kan uppleva i Tycho Brahe Planetarium

Kosmos
©Foto af Tycho Brahe Planetarium
Kuppelsal
©Foto af Tycho Brahe Planetarium

Filmer utöver det vanliga

Besöker ni planetariet får ni inte missa de otroligt spännande filmerna som visas i Kuppelsalen. Filmerna visas på en 1 000 kvadratmeter stor skärm, så du är inte den enda som kommer ha svårt att skilja mellan film och verklighet. Den stora skärmen suddar nämligen ut linjerna mellan film och verklighet och det känns som att ni är med i filmen. Filmerna handlar om naturens fantastiska underverk och om vad som sker långt ute i universum. Föreställningarna visas i IMAX-format, vilket ger den bästa upplevelsen, och självklart även i 3D, så att de kommer så nära verkligheten som möjligt.

Slutsats

Är ni också fascinerande av vad som sker ute i universum? Då är Tycho Brahe Planetarium rätt val för er. Oavsett ålder finns det massor av roliga och spännande upplevelser. Det är helt klart värt ett besök.   

Stjernetåge
©Foto af Tycho Brahe Planetarium