Tirpitz-Museet

Tirpitz-museet ligger bland sanddynerna i Blåvand och öppnade 2017. Med öppningen ersatte Tirpitz-museet de tidigare utställningarna i bunkeranläggningarna i Tirpitz.

Musset i Blåvand

Tirpitz-museet ligger söder om Blåvand och öster om Blåvand Zoo och kan lätt nås med bil längs med Tane Hedevej.

Från bunkerruin till museum

Blåvands bunkeranläggning började byggas i slutet av andra världskriget men färdigställdes aldrig. I anslutning till anläggningen bland Blåvands sanddyner byggdes ett välbesökt museum och med Tirpitz-museet har utställningarna sedan 2017 gått om bunkerruinerna. Med sin enastående arkitektur erbjuder museet en mängd utställningar i fyra stora gallerier.

Spektakulär arkitektur

Tirpitz-museets arkitekter har kommit upp med något alldeles extra. Den nya museibyggnaden har inspirerats av den ursprungliga bunkern i stil och material. Museet består av glas, stål och betong och har byggts in i sanddynerna alldeles bakom själva bunkern. På taket planterades strandgräs som gör att byggnaden passar perfekt in i Blåvands sanddyner.

Tirpiz
©Mike Bink
utställning
© Mike Bink

Från istid till nutid

Spektrumet av ämnen som visas på Tirpitz-museet är mångsidigt. Oavsett om du vill kräla runt i en 40 miljoner år gammal bärnstensskog, lära dig mer om katastrofen i Blåvand, är intresserad av möten med soldater på Västra Jylland eller vill förundras över skattkammare med stora bärnstensfynd hittar du garanterat något av intresse.

Historier från Nordsjökusten

Denna utställning tar dig tillbaka till tiden för de stora mammutarna, men informerar dig också om tiden för magiker och smugglare i Blåvand. Lär känna havets hjältar och ta också en titt på campingpassionen under 1970-talet.

Havets gyllene skatter

Här besöker du skattkammaren på Tirpitz-museet. I en av de största bärnstenssamlingarna i Europa får du lära dig skillnaden mellan gula stenar och bärnsten. Lär dig att hitta bärnsten och lär dig mer om bärnstenens fascinerande egenskaper i bärnstensskogen.

En titt i bunkern

Nu får du följa med på en tidsresa till tragedierna under andra världskriget. Denna historiska utflykt har mer att erbjuda än bara kanoner och betong då fokus för denna utställning ligger på människoöden. Ta en titt på bunkerlandskapet i Blåvand som aldrig färdigställdes. Och lika bra var det, eftersom vid denna tidpunkt var andra världskriget redan slut.

Vanliga frågor omBunkermuseet Tirpitz

När öppnar museet?

tisdag-söndag 10-17
1 december – 31 mars
vecka 7 och vecka 52, dock även måndag 10-17

STÄNGD
24, 25 och 31 december och 1 januari

Alla dagar 10-17
1 april – 30 juni

Alla dagar 9-18
1 juli – 15 augusti

Alla dagar 10-17
16 augusti – 30 november
Vecka 42 kl 9 – 17

Var är museet?

Tirpitzvej 1

6857 Blåvand

Vad kostar det

Vuxna: 145 DKK.
Barn och ungdomar under 18 år: gratis
Grupper på fler än 10 betalar: 115 DKK.

Tirpitz Bunkermuseum i Vestjylland
© Rasmus Bendix for ProVarde
Tirpitz museet i Vestjylland
© Mike Bink

Den gamla bunkern

Här går du på en upptäcktsresa genom de smala korridorerna i Tirpitz-bunkern. Denna bunker är inte bara ett stycke intressant världshistoria, den är också en varning. Låt oss aldrig behöva uppleva detta igen. Speciellt för yngre kan det vara väldigt intressant och viktigt att lära sig mer om dessa tider, eftersom de från generation till generation blir allt längre tillbaka i tiden.

Så vad kan man då dra för slutsats av Tirpitz-museet? En viktig tillbakablick i historien

Tirpitz-museet berättar inte bara spännande äventyrliga historier om sjöfarare och guldskatter, utan museet i Blåvand blickar också tillbaka på andra världskrigets ledsamma historia och visar mänskliga öden. Ta tillfället i akt att studera denna fas av världshistorien.

Tirpitz
©Mike Bink