Stevns Klint

UNESCO-världsarv på södra Själland

Stevns Klint är en helt unik plats som har stått på UNESCO:s världsarvslista sedan 2014, vilket betyder att området har en alldeles speciell betydelse för både nuvarande och framtida generationer. Området vittnar nämligen om flera historiska händelser, till exempel asteroiden som träffade jorden för drygt 66 miljoner år sedan, vilket blev början på det liv som vi känner idag. Området vittnar även om kalla kriget, då Stevns Klint låg strategiskt placerat i förhållande till länderna som utgjorde Warszawapakten.

Vill ni lära er mer om området under ert besök så finns det goda möjligheter för detta på Stevns Fyrcenter och Geomuseum Faxe. Vid sidan av Geomuseum Faxe ligger dessutom kalkbrottet Faxe Kalkbrud, där ni garanterat kan hitta fossiler. 2022 öppnas det dessutom ännu ett museum om världsarvet i Boesdal Kalkbrud.

Vad du kan uppleva på Stevns Klint

Roklubben
©Foto af Stevns Kommune
Gårute
©Foto af Stevns Kommune

Fiskleran – det unika med Stevns Klint

Stevns Klint vittnar alltså om asteroiden som orsakade att dinosaurierna dog ut och däggdjuren uppstod. Men hur kan ett område vittna om det? Svaret på den frågan är fiskleran. Fiskleran betecknar ett 5–10 cm tjockt lager lera, som uppstod under åren efter att en enorm asteroid slagit ner i dagens Mexiko.

När meteoren, med en diameter på 10 km, slog ner i jorden sveptes planeten in i ett mörkt moln som tog död på över 50 % av det djur- och växtliv som fanns på jorden för över 66 miljoner år sedan. Dammet som hängde kvar i atmosfären efter explosionen föll sakta ner på jordens yta och lade sig ovanpå de många meter av döda alger som utgjorde jordens kritlager. Ovanpå dammlagret hamnade sedan alla djurskelett, som skapade ett övre lager av kalk. Det tunna lagret av ”damm” utgör fiskleran, och här gömmer sig kunskap om hur jordens ekosystem såg ut vid tidpunkten då meteoren slog ner på jorden och om de väldiga vulkanutbrott som gjorde livet mörkt för dåtidens djur och växter.

Även om det skulle vara intressant att se fiskleran på nära håll så är det för farligt på grund av risk för fallande stenar från klinten. Istället kan ni se leran från utkiksplatsen Gammel Højerup Kirke, där det finns en kikare som man kan använda, eller så kan ni ta en titt från stranden nedanför.

Hjälp till att bevara Stevns Klint

När ni besöker Stevns Klint finns det några få men mycket enkla och viktiga regler för hur man ska röra sig på området. Reglerna finns till för att skydda både er och området. När ett område placerats på listan över världskulturarv har man en plikt att se till att turismen där är hållbar, så att området kan bevaras. Därför måste följande regler respekteras:

  • Det är inte tillåtet att flyga med någon form av drönare eftersom det skrämmer bort djurlivet – däribland pilgrimsfalken, som häckar vid Stevns Klint
  • Det är inte tillåtet att cykla på gångstigen, eftersom den ligger nära klintens kant och för att naturen påverkas mer av hjul än av fötter
  • Det är tillåtet att samla fossiler vid Stevns Klint, men det är inte tillåtet att hacka i klinten (bara de nedfallna blocken), att peta i fiskleran eller att använda verktyg vid Højerup
  • Hundar ska hållas kopplade så att andra gäster också får en trevlig upplevelse och så att vilda djur inte skräms bort

Vanliga frågor om Stevns Klint

Var ligger museet?

Det finns flera museer vid Stevns Kling: Stevns Fyrcenter, Geomuseum Faxe och 2022 öppnas ett museum vid Boesdal Kalkbrud.

Var ligger Stevns Klint?

Du kan besöka Stevns Klint från många platser. Det enklaste sättet är att utforska deras webbplats och ta reda på vilket ställe som passar dina behov.

Stevns Klint
©Foto af Stevns Kommune
Udsigt
©Foto af Stevns Kommune

Hitta hit

Ni kan besöka Stevns Klint från många platser. Det enklaste är att gå in på deras hemsida och ta reda på vad som fungerar bäst för er. Där kan ni läsa om åtta rekommenderade områden och ta reda på vilka saker ni särskilt vill se på vartdera område.

©Foto af Michael Stub