Stauning Whisky

Från vänskap till whiskyäventyr

Stauning whisky är ingen vanlig whisky. Men det beror inte bara på att den tillverkas i Danmark. Det har också något att göra med sättet på vilket dess första droppar blivit till. 

Whiskyn uppstod faktiskt ur vänskap. Ur vänskapen mellan nio vänner, varav fyra ingenjörer, en lärare, en kock, en slaktare, en pilot och en läkare som alla hade det gemensamt att de var totalt ovetandes om whiskytillverkning. Men det var just därför som de valde att försöka sig på det. 

De nio vännerna inledde en ny hobby. En hobby som snart upptog all deras fritid. Den före detta slaktaren ordnade med lokaler. Det tog lite tid innan lokalerna var i ordning och kunde godkännas för whiskyproduktion. En rad olika myndigheter, inklusive skattemyndigheten, behövde kontaktas och många ansökningar skulle godkännas innan de nio vännerna kunde koncentrera sig på vad det verkligen handlade om – whiskytillverkningen.

En natt i augusti 2006 rann de första Stauning dropparna ut. De smakade bättre än förväntat och det blev början på en ikonisk västjylländsk whisky. 

Vad du kan uppleva vid Stauning Whisky

Bygningerne, hvor whiskeyen bliver produceret
©Stauning Whiskey
Opbevaringstankene
©Stauning Whiskey

One of a kind

Stauning Whisky är den enda aktiva whiskytillverkningen i Danmark i dag som endast använder mältat danskt korn och mältat danskt råg och destillering i kittelpannor i koppar. Vid tillverkningen av Stauning Whisky finns det inga genvägar eller kompromisser fram till den färdiga produkten.

  • De använder lokala produkter, danskt korn och råg, som de förbereder på mältningsgolv.
  • De använder danskt utgrävd torv för rökning av whiskyn.
  • De använder direkt uppvärmda kittelpannor för destillering.

Stauning Whisky har stor respekt för Skottlands whiskyproduktion och har valt att följa de traditionellt skotska produktionsprinciperna. På så vis kan man garantera att Stauning Whisky är en verkligt unik produkt. Unik i sitt slag och en högkvalitets whisky med både karaktär och historia.

Ett uttrycksfullt destilleri

Stauning Whisky skiljer sig från andra i branschen. De drivs av nyfikenhet och har alltid inriktat sig på god kvalitet. Dessa båda komponenter ger sig också till uttryck i destilleriet. Ett nordiskt destilleri i vacker skandinavisk arkitektur. Alla uppfinningar av maskiner och arbetsmetoder som Stauning Whisky utvecklat finns representerade i det nya destilleriet. 

Vanliga frågor om Stauning Whiskey

När öppnar destilleriet?

Det finns inga bestämda öppettider, då alla besök består av guidade turer. Se mer på hemsidan.

Var ligger destilleriet?

Gamle Landevej 63
DK-9990 Skagen
Danmark

Se museets webbplats för ytterligare information.

Vad kostar det?

Det kostar 100 DKK per vuxen utan provningar och 170 DKK med provningar.

Barn från 0-15 år är gratis.

Fadlagringen
©Stauning Whiskey
Destilleringsarbejdet
©Stauning Whiskey

En guidad tur för alla sinnen

På Stauning Whisky får du titta närmare på varje steg i tillverkningen. Från golvmältning av korn och råg till destillering 24 kittelpannor (pot stills) i koppar. Stauning Whisky sköter hela processen, från korn till avtappning, i sitt eget hus. Det är en unik upplevelse för alla sinnen som låter dig se, känna, lukta och smaka på whiskyn.

Stauning Whisky tillverkar tre olika whiskysorter: Stauning Rye Whisky, Stauning Kaos (Rye Whisky och Single Malt Whisky blandat i en flaska), och rökt Stauning Single Malt Whisky.

Stauning Whiskey set fra oven