UPPLEV MEDELTIDEN I SPØTTRUP SLOTT 

Medeltiden – en tidsperiod som alltid fascinerar människor. Oavsett om det handlar om en fantasy-film, ett rollspel eller ett besök i ett gammalt riddarslott är medeltiden en del av vårt förflutna, och inte heller Danmark har undsluppit den. Och detta gäller också Spøttrup slott.

Borgen vid sjön

Spøttrup slott ligger vid Spøttrups sjö, belägen cirka 16 kilometer från Skive. Från Vadum kan ni nå det medeltida slottet via Vadumvej, och från Rogging via Norremarken. 

Mognat med heder …

Det finns förmodligen inget annat medeltida slott i Danmark som fortfarande idag ser så bra ut som Spøttrup slott och detta trots att ägarna alltid behandlade det på sitt egna särpräglade sätt. År 1941 restaurerades Spøttrup slott och gjordes om till museum. .

Ett medeltida försvarssystem

Besök Spøttrup Borg och upplev hur ett effektivt försvarsverk såg ut på medeltiden. Än idag kan man se hålen för kanonerna i slottet, och även de nio medeltida toalettgroparna vittnar om den ofta svåra vardagen för 500 år sedan.

Spøttrup Borg
Bispens Marked på Spøttrup Borg
© Museum Salling

Spøttrups sjö

Slottet ligger vid Spøttrups sjö, som också är hem för många vilda djur och fåglar. Runt sjön leder en stig som erbjuder vacker utsikt över landskapet och anläggningens fauna. Ta dig tid att slå dig ner på en av bänkarna och beundra djurlivet vid Spøttrups sjö eller klättra upp i fågelskådningstornet för en alldeles unik utsikt över de fjäderprydda vännerna vid sjön. Här finns också en utställning om fåglar och djur i regionen. Glöm heller inte att besöka parken på baksidan av slottet med sina medicinalväxter och kryddörter, vars effekter var kända redan under medeltiden.

En tillbakablick i historien

Vad vore ett medeltida slott utan sin historia? Och Spøttrup slotts går tillbaka ända till 1300-talet: Niels Buggesen var förmodligen Danmarks rikaste monark under sin tid och fick därför också namnet ”Kung Bugge”. Och han var också ägare till Spøttrup slott. Efter reformationen togs slottet år 1536 i den danska kronans besittning, och de sålde i sin tur slottet år 1579 till adelsmannen Henrik Below. Under denna tid gjordes den södra flygeln om till en passande lägenhet. En rumsindelning som förmodligen är lika populär idag. Paneler och dörrar tillkom senare. Fram till 1700-talet bodde slottets ägare i Holstein. Först med Axel Rosenkrantz och hans fru var makten tillbaka på slottet. År 1702 utrustades barocklägenheten på andra våningen med paneler och i valvet byggdes ett destilleri. Stora restaureringsarbeten påbörjades 1930.

Riddarspel: nu blir det ridderligt …

När riddarspelen äger rum på Spøttrup kan du enkelt glömma bort att du lever på 2000-talet. Medeltiden är då påtaglig. Spøttrup slott har också stått som värd för ”Riddarnas europamästerskap”, där moderna riddare från hela Europa fick möjlighet att mäta sig i medeltida lekar.

Vanliga frågor om Spøttrup Borg

När öppnar borgen?

Tisdag till söndag kl 10.00 – 16.00

Var är Spøttrup Borg?

Borgen 6a
DK-7860 Spøttrup

Vad kostar det?

Vuxna: 80 DKK.

Barn under 18 år: Gratis

Middelalderborgen i Spøttrup
©Foto af Spøttrup Borg
Bispens Marked
© Museum Salling

Så vad kan man då dra för slutsats av Spøttrup slott? Nästan ett insidertips

Inte alla turister i Danmark känner till Spøttrup slott. De medeltida murarna med museum och örtträdgård är värda ett besök. Ta dig tid att resa tillbaka i tiden i museet och använd parkerna för att hitta lugnet och titta på fåglarna.

Limfjorden