Sollidens Slott

Solliden är ett nyare slott, som byggdes 1906 på initiativ av drottning Victoria, på samma område som Borgholms slott tidigare stod.

Här hittar du Sollidens slott

Slottet ligger på Ölands nordvästra del, norr om byn Borgehage, nordväst om Tryggestad och inte långt från Borgholm. Ta väg 136 om du vill besöka slottet.

Kan man besöka Solliden?

Svaret är tyvärr nej. Slottet ägs för närvarande av kung Carl XVI Gustaf och bebos speciellt under sommarmånaderna då det också används för bland annat tronföljare Victorias födelsedagsfest. 

Vejskilt
Haven

En kunglig villa

Det tog nästan 100 år efter att Borgholms slott brann ner innan den nya kungliga villan byggdes på samma ställe. Drottning Victoria gav startsignal 1903 och efter bara tre års arbete så stod det eleganta Sollidens slott färdigt. Villa San Michele på den italienska ön Capri, bebott av författaren Axel Munthe som var en vän till drottningen, har stått som modell för slottet. Det lilla slottet består av olika byggnader, vilka tillsammans skapar en nästan fyrkantig byggnad. Små pelare vid två- och treglasfönstren och en loggia på västra sidan av slottet är de enda utsmyckningarna. Slottet var drottningens privata herrgård och hade inga representativa uppdrag.

En titt på trädgårdarna

Parken runt slottet är dock öppen för intresserade turister. Sollidens slott ligger direkt på gränsen mellan Ölands två klimatzoner. Östkusten och öns mittrygg anses vara ganska torra och näringsfattiga, medan den västra delen kännetecknas av ett ganska milt klimat med mycket bördig jord. Huvudingången till Sollidens slott ligger direkt nedanför ett kargt hedlandskap och fungerar med sina vattendekorationer i denna omgivning på samma sätt som en grön oas i öknen.

Vad har slottsparken att erbjuda?

På olika ställen i slottsträdgården kan du beundra olika välskötta rosenplanteringar och direkt vid slottet finns en italiensk trädgård dekorerad med häckar och buxbom. I slottsparken hittar du också den med klätterväxter övervuxna ”lekstugan”, som tidigare beboddes av trädgårdsmästaren med familj. Från lekstugan kan du fortsätta din promenad till den engelska trädgården med stora träd och vidsträckta gräsmattor. Efter ett vattenfall, en gåva till kungen från Sveriges riksdag, kommer du fram till den holländska trädgården med sina marmorskulpturer. Också dessa är en gåva. Den här gången av den holländska drottningen Wilhelmina till väninnan Victoria år 1922.

Utställningarna

Det kostar att besöka slottsparken och avgiften betalar du i entréhallen, som härstammar från tiden då Sollidens slott byggdes. Här finns många souvenirer att köpa och det finns också regelbundna utställningar om slottet och dess invånare.

Slotshaven
Blomster

Bortom slottsparken

Strax intill slottsparken börjar Ölands hedar. Här kan du också beundra föregångaren till Sollidens slott: Borgholms slottsruiner från 1600-talet. Efter en eldsvåda på 1800-talet måste detta slott överges.

Så vad kan man dra för slutsats av Sollidens slott? Slottsparken är en fest för ögonen

Ja, det är lite ledsen att du inte kan besöka slottet, men ett besök på slottsparken i kombination med utställningarna i ingångsbyggnaden betyder också ett par intressanta och avkopplande timmar. Ge var och en av parkområdena en stund och njut av en riktigt kunglig utflykt.

Statue