Sønderborg Slott

Man tror att slottet byggdes kring 1170, och det har sedan dess genomgått många förändringar. Idag används slottet som museum.

 

Ett slott med utsikt

Från den sydliga delen av slottet har du utsikt över Sønderborg Bugt och från den västliga ser du Dybbøl Mølle.

Den första versionen av slottet byggdes på 1100-talet. Det var på den tiden nödvändigt med en fästning vid bukten för att skydda området mot venderna. 

Under 1300- och 1400-talen uppgraderades fästningen till en stark medeltidsborg, som i omgångar tillhörde danska kungar och slesvigska hertigar.

Vad du kan uppleva på Sønderborgs slott

Sønderborg Slot
Soenderborg castle

Fängelset

Det är en av landets starkaste fästningar, så när den avsatte kung Kristian II skulle fängslas var det hit han fördes. Det sägs att Kristian under sin tid i fångenskap gick i cirklar runt ett bord tills golvet blev så slitet att man kunde se märken av en cirkel.

Från medeltida borg till präktigt slott

Under Kristian III och hans son Hans den yngste, hertig av Slesvig-Holsten-Sønderborg, genomgick slottet stora förändringar. Det gick från att vara en befästning till ett präktigt slott.  På 1600-talet tillhörde slottet det danska kungahuset, men efter det danska nederlaget 1864 användes Sønderborg slott som preussisk infanterikasern.  

Under första världskriget var slottet fortfarande under preussisk besittning och personer som var misstänkta för spionage slängdes i fängelsehålan.

Efter första världskriget var slottet tillbaka i danska händer, och efter andra världskriget fängslades danska nazister och frivilliga SS-deltagare på Sønderborg slott.

Slottets arkitektur

Slottet består av fyra flyglar och en innergård. Det hade tidigare två försvarstorn, som under renässansen toppades av stora kupoler. Grunden från dessa kan du se än idag. Dessvärre finns det inte mycket kvar av den yttre fästningen, men det går fortfarande att se lite av försvarsmuren vid huvudingången.

En del områden på slottet har bevarat den tidigare inredningen och är öppna för allmänheten.

Ett museum om Sydjyllands historia

Det är ett slott som har haft många olika roller genom åren. Det har idag gjorts om till museum, som tar upp nästan 800 år av dramatisk historia i Sydjylland och Slesvig. Även om utställningarna går långt tillbaka i tiden är de moderna och ger en bra inblick i gränslandets historia. 

I riddarsalen på Sønderborg slott anordnas varje år Slesvig-Holsten Musik Festival, som även hålls i vissa delar av Tyskland. Slottets innergård används också för musikföreställningar.

Vanliga frågor om Sønderborg slott

När öppnar slottet?
April – oktober:
Måndag – söndag 10.00 – 17.00
 
November – mars:
Tisdag – söndag 10.00 – 17.00
Var ligger slottet?

Sønderbro 1

6400 Sønderborg

Hur mycket kostar ett besök på slottet?

Barn under 18 år är gratis.
Alla andra kostar 95 danska kronor per person.

Promenaden
Fra haven

Slutsats

Kort sagt kan ni inte besöka Sønderborg utan att svänga förbi Sønderborg slott.

Slottet bjuder på många intressanta historier och bra musik under sommarmånaderna. Ni kommer garanterat att uppskatta ett besök på Sønderborg slott.

Bundbillede sønderborg