Skagens Museum

De allra flesta har sett den kända målningen av P.S. Krøyer, som föreställer två vitklädda kvinnor som promenerar vid vattnet i Skagen en sommarkväll. Dyk ner i historien bakom de berömda Skagenmålarna och njut av deras fantastiska teckningar, skulpturer och inte minst målningar på Skagens Museum.

Skagens berömda ljus

Långt norrut på Jyllands spets ligger staden Skagen, som i slutet av 1800-talet blev hem till en grupp konstnärer som fascinerades av områdets mycket speciella ljus.

Med sina vackra, gula hus, vita sandstränder och den berusande känslan av att stå på den plats där Danmark tar slut och två hav möts, är det inte svårt att förstå att Skagen blev en samlingspunkt för några av konstnärerna bakom en del av Danmarks mest kända konstverk.

Vad du kan uppleva på Skagens Museum

Skagens Museum set udefra
©Foto af Skagens Museum
Udstilling på Skagens Museum
©Foto af Skagens Museum

Utställningar på Skagens Museum

Skagens Museum ställer ut flera av de mest kända Skagenmålarna, bland annat P.S. och Marie Krøyer, Christian Krohg, Holger Drachmann, Lauritz Tuxen och makarna Michael och Anna Ancher. Många av verken som ställs ut hängde först på Brøndums Hotel, där många av konstnärerna bodde under deras tid i Skagen och som ägdes av ovannämnda Anna Anchers far.

Museet har även speciella utställningar som fokuserar på de enskilda konstnärerna, deras fascination av ett specifikt motiv eller alternativa synsätt på konsten och hur man njuter av den. Bland annat bestod utställningen Ophængt från 2016 av en gammaldags salongupphängning, som var hur man visade upp sina konstverk förr i tiden, medan utställningen Mesterværker från sommaren 2019 visar några av P.S. Krøyers mest kritikerrosade porträttmålningar.

Res tillbaka till år 1935

Stig in över tröskeln till Anna och Michael Anchers hem från 1935 och få en glimt av ett av Danmarks mest kända konstnärspars vardag. Huset står som det gjorde år 1935, då Anna dog åtta år efter sin man, och visar ett personligt hem fyllt med minnen från utlandsresor, lokala inslag och gåvor från vänner, kungafamiljen och internationella berömdheter. På väggarna hänger omkring 250 konstverk av såväl familjen själv som av danska, norska, svenska, tyska, engelska och holländska konstnärer.

Man kan också besöka Holger Drachmanns hem, som varit öppet för allmänheten sedan 1911. Här är både möbler och personliga föremål bevarade. Drachmann var både journalist, författare och konstnär, och på hemmets väggar hänger 150 teckningar och målningar främst av Drachmann själv, som bodde i huset från 1902 till 1908.

Vanliga frågor om Skagens Museum

När öppnar museet?

Öppettiderna varierar. Se mer här.

Var är museet?

Skagens Museum finns på nedanstående adress:
Brøndumsvej 4
DK-9990 Skagen
Tel: +45 98 44 64 44 (mån-fre kl. 09.00–15.00)

Läs mer på museets hemsida här.

Besøg på Skagens Museum
©Foto af Skagens Museum
P.S. Krøyers udstilling på Skagens Museum
©Foto af Skagens Museum

En upplevelse även för de minsta konstnärerna

På Skagens Museum kan barn gå på bildjakt, där de ska hitta detaljer, svara på frågor och teckna runt omkring på museet, för att sedan överlämna sina resultat i receptionen där de kan vinna ett pris, om domarna är nöjda med svaren. På sommar-, höst- och jullov erbjuder man även målarskola för barn som besöker museet.

Behöver ni en konstpaus?

Med alla de aktiviteter och intryck som Skagens Museum bjuder på kan det vara skönt att ta en liten paus. Under sommarsäsongen är två caféer öppna, Museumcaféet Brøndums Havehus och Anchers Café & Butik. Här kan ni vila benen medan ni njuter av kaffe, hembakat fika och glass.

Skagens natur