Ribe vikingeCenter

Vikingarna är ett av Danmarks främsta kännetecken. Från den lilla figuren på Stryhns leverpastej till de många hjälmarna som syns på maskerader och på Halloween, kan man tydligt se att intresset är stort för folket som levde i Norden för 1 300 år sedan och det inspirerar mycket än idag. Ta en tur till Ribe och upplev hur det är att leva som viking på nära håll!

Besök byn från år 710

Ribe Vikingecenter är ett historiskt upplevelsecentrum där man har rekonstruerat och återskapat byn Ripa från vikingatiden. Centret består av en marknadsplats med ett virrvarr av liv där ni kan besöka både hantverkare och köpmän samt Ripa Havn, varifrån handelsfolket kom till byn.

Gå på besök i vikingarnas hus och kyrkor och upplev hur lantbruket fungerade under vikingatiden på Hviding Storgård från år 980, där du även kan hälsa på djuren som hjälpte till på åkrarna. Ni har även möjlighet att besöka völvan, en vis kvinna med kunskap om runor och naturens örter, som håller till vid offerplatsen i sitt lilla trähus.

Sist men inte minst kan ni sätta era krafter på prov med krigsövningar när ni besöker krigarna och bågskyttarna på Ringvolden. Kom ihåg att alla som ni möter på er väg genom byn gärna svarar på frågor om deras liv i Ripa.

Vad du kan uppleva vid Ribe VikingeCenter

Marked på vikingecenteret
©Foto af Ribe Vinkingecenter
Madlavning i Ribe Vikingecenter
©Foto af Ribe Vinkingecenter

Hitta din inre viking

Utöver att uppleva en vikingaby nästan precis som den var för 1 300 år sedan, kan du också själv få leka viking. Lär dig att skjuta med långbåge, delta i krigarträning, var med i vikingarnas lekar och prova på att baka tunnbröd över lägereld. Dyk ner helt i vikingarnas värld när du ser på gycklaruppvisning, slår ditt eget Ripamynt eller ser en falkföreställning. Här väntar en värld av aktiviteter. Det är bara fantasin som sätter gränser när ni själva blir en del av historien på Ribe Vikingecenter. Läs mer om aktiviteterna på centrumet.

Få en bra start

Det finns så mycket att se och uppleva på Vikingecentret att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Därför är det tur att centret erbjuder rundturer på 50 och 90 minuter som tar er med runt på centret och berättar om de många människorna, byggnaderna och historierna från Ripa. Rundvisningarna ges på danska, tyska och engelska och måste förbokas innan besöket.

Om ni önskar sätta era krafter på prov med några av de många aktiviteterna så är det möjligt att köpa aktivitetskort, där man får tillgång till tre aktiviteter till 33 % rabatt. Aktivitetskorten köps vid ingången till centret.

Släpp fantasin lös i Midgård, Utgård och Asgård

Vikingecentrets lekplats återspeglar vikingarnas uppfattning av världen, som ska ha bestått av människornas värld Midgård, jättarnas kalla och bergiga land Utgård och gudarnas hem över skyarna Asgård. Här kan barn snickra, hämta ved, laga mat och försöka ta sig till Asgård när de korsar havet, där Midgårdsormen ligger på lur. På lekplatsen finns alla förutsättningar för en rolig och aktiv paus från vikingalivets många intryck.

Vanliga frågor om Ribe Vikinge-Center

När öppnar centret?

27.04-29.04. 10:00-15:30 ons-fre

02.05.-05.05. 10:00-15:30 mån-tors (internationell vikingamarknad)

06.05.-08.05. 10:00-16:30 fre-sön (International Viking Market)

09.05.-24.06. 10:00-15:30 mån-fre

25.06-28.08. 10:00-16:30 mån-sön

29.08.-21.10. 10:00-15:30 mån-fre

Var är centret?

Ribe Vikingecenter ligger 2 km söder om Ribe på följande adress:

Lustrupsvej 4,
DK-6760 Ribe

Läs mycket mer på Ribe Vikingecenters hemsida.

Vad kostar det?

Det kostar 130 DKK för vuxna och 65 DKK för barn.

Arbejde i Ribe Vikingecenter
©Foto af Ribe Vinkingecenter
Riddere på vinkingecenteret
©Foto af Ribe Vinkingecenter