Ribe Domkrike

Ribe Domkirke är Danmarks äldsta domkyrka och ligger på samma plats som man tror att Danmarks första kristna kyrka låg. Kyrkan rymmer massor av historia och ett besök här är en alldeles speciell upplevelse. Gå hela vägen upp i kyrktornet och njut av utsikten över Ribe, eller fördjupa dig i de många arkitekturdetaljerna som kyrkan gömmer på.

Ribe Domkirkes historia

Ribe Domkirke hade från början tre skepp och tre torn. Men på grund av olyckor, bränder och liknande under de 900 år som kyrkan stått i Ribe, har den renoverats flera gånger och fått många tillbyggnader. Idag är den Danmarks enda femskeppiga kyrka och har en blandning av många arkitektoniska stilar. Man kan framför allt se romansk och gotisk byggnadsstil. Alla stilar förenas dock på ett elegant sätt som bidrar till att kyrkan har ett eget harmoniskt uttryck. Ni kan lära er mer om kyrkans finurliga detaljer om ni bokar en rundtur.

Vad du kan uppleva vid Ribe Domkirke

Udstilling i Ribe Domkirke
©Foto af Ribe Domkirke
Pige i domkirken
©Foto af Ribe Domkirke

Fantastisk utsikt från toppen av Borgertårnet

Ribe Domkirke byggdes ursprungligen med två identiska torn. 1283 rasade det ena tornet, men det återuppbyggdes senare som ett borgtorn i samma stil som stadens fästning. Det är därför som det ena tornet idag är ett traditionellt kyrktorn, medan det andra är ett fyrkantigt torn utan tak. Ni kan besöka Borgertårnet inifrån kyrkan. Det är 52 meter högt och ni behöver klättra hela 248 trappsteg för att komma upp till toppen. Det är dock mödan värt, för väl uppe i tornet kan ni se omgivningarna runt Ribe i flera kilometer i alla riktningar. Ni kan både se den gamla stadsdelen i Ribe, Nationalpark Vadehavet, Nordsjön och vackra naturområden. Det är en helt fantastisk upplevelse!

Domkyrkans museum

Ni hittar Ribe Domkirkemuseum när ni går upp mot torntrappan. Här kan ni få en unik inblick i hur domkyrkan byggdes och hur det religiösa livet såg ut före och efter reformationen i Danmark under 1500-talet. Denna del av utställningen visar särskilt vilken innebörd reformationen hade för Danmark, men även i hög grad för Ribe som stad, för dess befolkning och för domkyrkan själv.

Museets utställning är placerad i kyrkans södra galleri och handlar om speciella ställen i kyrkan, som kan ses ovanifrån från galleriet. Där får ni ett nytt perspektiv och en ny upplevelse av den storslagna kyrkan.

Vanliga frågor om Ribe Domkirke

Var är kirken?

Torvet

6760 Ribe

Vad kostar det?

Inträde till kyrkan är gratis. Inträde till Medborgartornet och Domkyrkomuseet kostar 25 DKK/vuxen och 15 DKK/barn. (2023 års priser).

Hitta hit

Ni hittar Ribe Domkirke på nedanstående adress:

Torvet

DK-6760 Ribe

Notera att kyrkans öppettider kan variera, eftersom den fortfarande fungerar som församlingskyrka. På söndagar och högtider öppnar kyrkan för turister först kl. 12.00, och den kan även vara stängd för turister vid andra tidpunkter.

Det kostar DKK 20 för vuxna och DKK 10 för barn att besöka kyrkan. Entréavgiften täcker både ett besök i kyrkan och på museet.

Mosaikker i Ribe Domkirke
©Foto af Cees Van Rønden