DEN FASCINERANDE REGNSKOGEN OCH DJURPARKEN RANDERS REGNSKOV

Den tropiska regnskogen och djurparken Randers Regnskov är nästan ett obligatorisk stopp för Danmarksturisten, särskilt om du reser med barn. Barn älskar natur och djur och den här djurparken bjuder helt enkelt på en fascinerande och annorlunda värld.

Den varma och fuktiga luften under glaskupolerna är fylld av ljud som betyder rent liv, och de många djuren kan röra sig fritt i den grönskande omgivningen med porlande vattenfall.

Här kan hela familjen njuta av ett riktigt tropiskt äventyr i många timmar.

Randers Regnskov med sina tre kupoler ligger i staden Randers

Randers Regnskov är en dansk inomhusdjurpark på Östra Jylland, mitt i staden Randers, närmare bestämt mellan staden och floden Gudenån.

Randers ligger knappt 40 kilometer eller cirka en halvtimme – med bil eller tåg – norr om Danmarks näst största respektive Jyllands största stad Århus.

Århus kan lätt nås med bil via Europaväg 20 och Europaväg 45. Från Köpenhamn kan du nå Århus på omkring tre timmar och en kvart, och till Randers Regnskov tar det tre och en halv timme. Med tåg behöver du ungefär 2 timmar och 50 minuter för att komma till Århus, och sedan får du räkna med att det tar ungefär en timme längre till Randers.

Om du kommer längre bort ifrån kan du ta flyget till Århus, för att därefter fortsätta med tåg eller hyrbil.

Besök regnskogen på tre kontinenter

Randers Regnskov är inte av en tillfällighet Danmarks största turistattraktion: Den består av tre olikstora glaskupoler som vardera representerar regnskogens flora och fauna på de tre kontinenterna Sydamerika, Asien och Afrika.

Stierne i Regnskoven

Kom 250 djurarter riktigt nära

I de tre djungelkupolerna kan du se och uppleva massor med dina sinnen i ett nästan autentiskt tropiskt klimat. I de frodiga regnskogarna bor över 250 olika exotiska och sällsynta arter från hela världen. Du kan till viss del röra dig helt fritt mellan 350 olika tropiska, ibland mycket stora växter som jättelianen, träd med jätterötter och porlande vattendrag.

Ibland kan du komma djuren väldigt nära. Men se upp, det är inte tillåtet att röra eller mata dem.

Hela djurparken är indelad i fem områden, bland annat ett akvarium, Afrikagrottan, ett ormtempel, skallgrottan och ett zoo där barnen kan klappa djuren. Och varje kupol erbjuder en unik utsiktsplats från vilken du kan se ut över området.

I barndjurparken kan du klappa djuren

Den som gärna vill klappa djuren kan göra det i barndjurparken med getter och kaniner. Här kan framför allt barn kramas och kelas med djuren.

Afrika-kupolen

Afrika-kupolen är den minsta av de tre glaskupolerna med sina 500 kvadratmeter och en höjd på 12 meter. Här finns bland annat markattor, rödbukade lemurer, ibisfåglar och en mängd färgglada fåglar som till exempel vävarhannen, vars konstnärliga bon endast kan upptäckas om du riktar blicken uppåt.

Lemurerna kommer ofta nära och då ska du inte göra dem nervösa. Blir de nervösa kommer de att vifta med svansen som de tidigare parfymererat med ett illaluktande sekret.

Langurerna gillar å andra sidan att retas, de räcker ut tungan, stirrar på dig eller gör grimaser. Det är deras sätt att kommunicera – via ansiktsuttryck – precis som människorna.

Se upp så att du inte snubblar över en sköldpadda eller kliver på en (jätte)snigel. Dessutom kan vissa vattendrag endast korsas genom att du hoppar från sten till sten.

Asien-kupolen

Asien-kupolen är med sina 700 kvadratmeter och en höjd på 14 meter den näst största kupolen. Med sina vackra skulpturer och jättestatyer påminner kupolen om Angkor Wats tempelruiner i Kambodja, som en gång i tiden slukades av den frodiga regnskogen.

Här lever fladdermöss, gibbonapor, många olika fåglar samt världens minsta utter bland bananer, strypfikusar, kottepalmer, kaffeplantor, kakaoträd, olika typer av orkidéer med mera. Dessutom finns här ovanligt många fjärilar och de som kikar under buskarna upptäcker bland annat otaliga små asiatiska paddor.

Lyssna på gibbonapornas sång och ljudet av vattenfallen och håll utkik efter Komodovaranen, världens största och mest berömda ödla. Den dödar genom ett bett, som skickar en giftcocktail och bakterier in i offret, vilket gör att det dör långsamt.

Vanliga frågor om Randers Regnskov

Var är Randers Regnskov?

Tørvebryggen 11

8900 Randers C

Vad kostar det?

Vuxna: 195 DKK.

Barn (3-11): 135 DKK.

Søko i Randers Regnskov
Nysgerrige dyr

Sydamerika-kupolen

Sydamerika-kupolen är med sina 2 000 kvadratmeter och en höjd av 25 meter den största kupolen. Den erbjuder en rätt äventyrlig värld med grottor och tempel, Danmarks största vattenfall, hängbroar, en kopia av ett Maya-soltempel och en förfallen trästuga där du kan träffa på en mystisk djungelprofessor.

Det rika djurlivet bjuder på alla slags fascinerande upplevelser, som den separata krokodilinhägnaden till kuriositeter som de små, flitiga bladskärarmyrorna.

I en sjö bor pirayor och andra fiskar samt de stora, fridfulla sjökorna. På stigarna möter besökaren fräcka apor som goeldistamarinerna, navelsvin samt flera sångfåglar, några aror och färgglada fjärilar, som alla får röra sig helt fritt.

Men om du letar efter sengångaren, måste du vara lika noga som en skattletare, eftersom den håller sig gömd helt stilla i den frodiga djungeln.

Höjdpunkter: Afrika-grottan, ormtemplet, skallgrottan och akvariet

Vid sidan av de tre stora kupolerna bjuder den tropiska djurparken på några mindre områden som särskilda höjdpunkter: Afrika-grottan, ormtemplet och skallgrottan.

Afrika-grottan

Afrikagrottan är en grotta där du kan se bland annat fladdermöss, myrslokar och de gambiska jättehamsterråttorna.

Ormtemplet

De riktigt modiga vågar sig naturligtvis på ett besök i ormtemplet, där huvudsakligen boaormar, mestadels under tre meter, tropiska snokar och pytonormar kan observeras på nära håll. Det är endast tigerpytonormarna som inte får röra sig fritt. Ormtemplet bebos också av fräcka dvärgmanguster, otaliga paddor och vävarmyror med vackra stackar. I en damm lever skarpskjutande sprutfiskar.

Skallgrottan

Denna underjordiska grotta har inspirerats av Talgua-grottan i Honduras och har utformats som en gammal gravplats. Förutom kranier kan du träffa på stora anakondor, trädboaormar, fågelspindlar och hundratals kackerlackor och en massa fladdermöss som flyger över huvudet på dig.

Akvariet

I saltvattenakvariet Sirenen dyker du ombord på en dansk fregatt som sjönk utanför Danska Västindien på 1700-talet. Under havsytan promenerar du genom skeppet och ser ut över ett korallrev med färggranna fiskar, havsanemoner, giftiga drakfiskar och många andra underbara varelser i de allra vackraste färgerna och formerna.

Så vad kan man då dra för slutsats av Randers Regnskov? Ett besök på Randers Regnskov är nästan ett måste

Den som inte besöker regnskogsdjurparken missar verkligen en upplevelse. Nej, förresten inte bara en upplevelse, utan en mängd fascinerande intryck som bara en främmande, exotisk värld kan erbjuda. Närkontakten med djur från en annan kontinent, de kraftfulla sinnesintrycken som den frodiga vegetationen erbjuder, intensiteten av färger, ljud och olika känslor, som en gång orsakas av en framfusig apa, andra gånger av att en orm plötsligt dyker upp eller ljudet av en papegoja, är alla upplevelser som består, särskilt för barn.

Så här kontaktar du djurparken direkt

Randers Regnskoven
Tørvebryggen 11
DK-8900 Randers C
Danmark
Webbplats: www.regnskoven.dk

Den vilde natur i Randers Regnskov