Råbjerg Mile

Råbjerg Mile är ett naturfenomen som måste upplevas. Kom nära naturen på en plats där det endast är den som råder. Gå på en promenad i de böljande klitterna eller besök Sankt Laurentii Kirke och se konsekvenserna av naturens krafter.

Den danska öknen

Det danska klimatet är kanske inte vad vi tänker på när vi tänker på en öken. Råbjerg Mile kallas dock ofta för den danska öknen. Råbjerg Mile är fullt av sand och klitter. Det är Danmarks största sanddyn och en av de största i Europa.

En promenad här gör gott för både kropp och själ. Startar ni tidigt på morgonen får ni verkligen chans att uppleva stillheten och lugnet. När det blåser kan ni höra det visslande ljudet från sanden som rör sig över området.  

Vad du kan uppleva på Råbjerg Mile

Sand
Mile
@Foto af Kim Wyon

Landskap och geologi

Råbjerg Mile är ett fridlyst naturområde och här är det naturen som råder. Sanddynen rör sig cirka 15 meter varje år. Det vill säga att om 100–200 år kommer vägen till Skagen att vara täckt av sand.

Områden som tidigare har varit täckta av sand dyker sedan upp igen när sanddynen vandrar vidare. När sanden försvinner kan du se små sjöar och mossar. Områdena har lite vegetation, och sakta men säkert återvänder växterna och djuren.   

Från sanddynens högsta punkt har ni en enastående utsikt över klitterna i Skagen. 

Sanddynens historia

Det är få platser i Danmark som erbjuder så imponerande naturkrafter som Råbjerg Mile. Sandflykten tog fart på allvar under 1500- och 1600-talet och under de kommande 300–400 åren blev område efter område uppslukat av sanden. I många århundraden fick den lova att röra sig fritt och naturligt. I slutet av 1800-talet startade man dock en sandflyktsbekämpning. Man planterade olika växter för att bättre kunna kontrollera var sanden tog vägen. Idag är sanddynen fridlyst, och återigen är det naturen som bestämmer.

Vanliga frågor om Råbjerg Mile

När kan man besöka milen?

Du kan besöka Råbjerg Mile när det passar dig. Mile är öppen för allmänheten året runt.

Var är milen?

Råbjerg Mile Vej

9990 Skagen

Vad kostar ett besök?

Det är gratis att besöka milen.

Råbjerg Mile
@Foto af Kim Wyon
Solnedgang
@Foto af Niels Thye

Den igensandade kyrkan

I klitterna i Råbjerg Mile hittar ni Sankt Laurentii Kirke. Den stängde redan 1795, då sanddynen blockerade vägen upp till kyrkan. Idag har kyrkan blivit ett landmärke för Råbjerg Mile och lockar många turister. Under sommarperioden har ni möjlighet att gå upp i kyrktornet och njuta av den vackra utsikten över sanddynen.

På toppen af Råbjerg Mile
@Foto af Mette Johnsen