Öland Djur & Nöjespark

Ölands djurpark öppnades 1974 och kallas idag för Ölands Djur- och nöjespark. Anläggningen hör till en av de fem största parkerna i Sverige och är uppdelad i tre temaparker.

Här ligger djurparken

Parken ligger på västra Öland, cirka en kilometer norr om Färjestaden i byn Möllstorp inte långt från Ölandsbron, som ansluter ön till det svenska fastlandet och Kalmar. Väg 137 tar dig direkt till ön och skyltarna till djur- och nöjesparken.

En tillbakablick

Boris Bravin är parkens grundare. I början av 1970-talet, strax efter att Ölandsbron öppnade, förvärvade Bravin en bondgård med markområden på cirka 30 000 kvadratmeter. Först öppnades endast djurparken under namnet ”Ölands Djurpark”. Byggandet av komplexet stöddes av arkitekten Sören Rasmussen. Öppningen var en fantastisk framgång: Under den första dagen kunde djurparken räkna till mer än 8 000 besökare. Redan från början var det grundarens grundläggande filosofi att få parken att växa och att det varje år skulle tillkännages en nyhet.

År 1977 återuppbyggdes Pajalakvarnen i parken, en kvarn från Lappland från år 1758. Nöjesparkens hörnsten lades i början av 1980-talet. Med en liten barnkarusell och berg- och dalbanan Gröna Lund etablerades parken alltmer som nöjespark. 1987 skapades dinosaurieparken och som ett tredje stödjeben byggdes ett upplevelsebad på 1990-talet. Då bytte parken också namn till ”Ölands Djur & Nöjespark” eftersom det inte längre var bara en djurpark.

Vad du kan uppleva i Ölands Djur & Nöjespark

Pariserhjul i Öland Djur og Nöjepark

Tre parker i en

En djurpark, en nöjespark och en vattenpark på ett och samma ställe? Du får sällan denna unika möjlighet att kunna besöka tre parker på en dag, som du får på Ölands Djur- och nöjespark.

Djurparken

Ölands djurpark är inte bara en djurpark. I samarbete med många djurorganisationer arbetar den aktivt med att motverka utrotning av hotade djur. Detta görs dels genom att ta in utrotningshotade djur till djurparken och dels genom parkens engagemang på plats. En utrotningshotad tapir föddes nyligen på Ölands djurpark. Ölands djurpark har inte bara på svenska djur, utan här finns djur från alla världsdelar, till exempel tigrar, lejon, zebror, ormar, alligatorer, tvättbjörnar och schimpanser. I Barnens zoo får man klappa djuren och på så sätt lära känna dem på nära håll. 

Nöjesparken

Lite mer actionfyllt är det i nöjesparken. Barn i alla åldrar kan ha kul i slänggungan Slanggungan. Du kommer att bli förvånad över att denna klassiska attraktion fortfarande idag kan få adrenalinet att pumpa. Lite vildare går det till i attraktionen Brake Dance, då du plötsligt kan tappa kontrollen över i vilken riktning du åker. Hög upp i luften bär det av i Samba Tower och härifrån får också de mindre barnen en bra överblick över parken. 

Vattenlandet

Simmar du hellre ett par längder eller föredrar du att glida ner för den snabba vattenrutschbanan? I Ölands vattenland behöver du inte välja. Här finns sex olika nedfarter. Vissa är snabba, andra är barnvänliga. Vattenparken har också en stor utomhuspoolanläggning, som du kommer att älska särskilt under varma sommardagar. Massor av sprutvatten komma att träffa dig på Kapten Svarts piratö, Pirate Island. 

Så vad kan man dra för slutsats av Ölands Djur- och nöjespark? Tre parker under en utflykt. Eller till och med mer.

Att hinna uppleva Ölands Djur- och nöjespark på en enda dag är en riktig utmaning. Djurparksbesök, besök på nöjesparken och utflykt till vattenlandet, att tillbringa flera dagar på Ölands Djur- och nöjespark är inga problem.

Vanliga frågor om Ölands Djur & Nöjespark

Hvor ligger parken?

Slå helt enkelt bara in adressen på GPS:en för att komma till djur- och nöjesparken:

Djurparksvägen
386 90 Färjestaden
Sverige

Parkens webbplats:

http://olandsdjurpark.com/

Sverige