Nordsøen Oceanarium

Med sex miljoner liter vatten och 81 djurarter är Nordsøens Oceanarium inte bara Nordjyllands största akvarium, utan även det perfekta stället att uppleva allt liv som finns på den plats som vi så sällan besöker.

Dyk ner under ytan

Nordsøens Oceanarium består av sju destinationer, som alla är karaktäristiska och vanliga områden i Nordsjön. Destinationerna är noga utvalda och försiktigt återskapade i akvarierna för att ge en riktig bild av vad som gömmer sig under de stora, blå vågorna. Förutom att besöka de sju destinationerna ska ni vara uppmärksamma på matningstiderna i Oceanariet, då man bland annat kan se sälarna mumsa i sig fisk.

Läs mer på hemsidan här.

Precis utanför ytterdörren

Ett av akvarierna är återskapat efter Hirtshals Havn, som är ett av områdena där människor dagligen kommer i kontakt med havet. Här kan ni uppleva de många fiskar som hobbyfiskare drömmer om att fånga och själva prova på att fiska efter dem med ett virtuellt fiskespö eller köpa dem på en virtuell fiskauktion.

Sjældne dyr
©Nordsøen Ocenarium
Udstilling
©Nordsøen Ocenarium

Sjunkna skepp och dunkla rum

Ett annat av akvarierna efterliknar ett av de tusentals skepp som sjunkit i Nordsjön genom åren. Här kan man gå på upptäcktsfärd i ett av dessa skepp och se vad för slags liv som gömmer sig i de många mörka rummen – om man törs alltså!

En öken under vattnet

Nästan 75 % av Nordsjöns botten är täckt av sand, och även om man inte skulle tro det, så finns det massor av djur som njuter av den stora undervattensöknen, som uppstod under den senaste istiden. Ormar, musslor och kräftdjur är bara några av de djur som håller till i sanden och som fungerar som en buffé för många av havets andra fiskar. Se om ni kan hitta några av dessa djur på destinationen, som efterliknar Doggers bankar.

Havets Köpenhamn

Besök havets storstad på destinationen Jyske rev, som, trots sin något mindre storlek i jämförelse med till exempel Stora barriärrevet, bjuder på en imponerande mängd liv mellan sina stenar. Här njuter många småfiskar och kräftdjur av livet i lugn och ro från havets större rovdjur. Ett av dessa är hummern, som ni kan jämföra överarmar med i en kraftmätning.

Vanliga frågor om Nordsøen Oceanarium

När öppnar det?

Öppettiderna varierar. Läs mer här.

Var är Nordsøen Oceanarium?

Besök det stora akvariet på nedanstående adress:

Willemoesvej 2
DK-9850 Hirtshals

Läs mer på deras hemsida här.

Vad kostar det?

För barn 3-11 år kostar en biljett 95 DKK. För vuxna kostar en biljett 185 DKK.

Udforskning

Djupt nere i mörkret

På Nordsjöns djupaste djup, känt som Norska rännan, når solljuset aldrig ner. Med över en halv kilometer till botten är det alltid mörkt och det råder ett enormt tryck från de många meter vatten som ligger mellan havsbotten och ytan. Här kan ni stöta på havskräftan, nordhavsräkan och flera av de kräftdjur som avnjuts med stor glädje i hela Europa.

Nordeuropas största akvarium

I centrets största akvarium kan ni uppleva fiskarna som lever ute på öppet hav. Här bor många olika slags djur och de ingår i den stora näringskedjan som börjar med mikroskopiska växter som äts av lite större djur, som i sin tur äts av lite större djur och så vidare. Här kan ni se mellan 2 000 och 3 000 fiskar som rör sig i stim för att kunna gömma sig där inga gömställen finns.

Danmarks sötaste rovdjur

Under hösten kan man ha turen att få se en säl ute i naturen, men i Sälariet kan du vara 100 % säker på att få se ett av dessa söta djur. Sälariet huserar två av Danmarks vanligaste sälarter, som ni kan se simma, leka och stirra tillbaka på er med stor nyfikenhet i den stora utomhusbassängen, som har en glastunnel på botten.

Introduktion til dykkerudstyr