Nørre Vosborg

Mitt i den ogästvänliga naturen står plötsligt Nørre Vosborg där, som i en saga, i det mest underbara av fjordlandskap med vackra byggnader och en trädgård som släpper lös fantasin. Herrgården bjuder på ett enastående kulturarv och arkitektur kryddat med 800 år av dansk historia. Här får ni höra historien om västra Jylland, där hårda förutsättningar och starka personligheter samverkade för att skapa en speciell kultur och anda omkring Nørre Vosborg.

Följ med på en underhållande och informativ introduktion i platsens och människornas historia genom en GRATIS rundtur varje söndag kl. 13.30.

Ta med hela familjen

Nu kan barn och lekfulla vuxna helt gratis hjälpa till att lösa mysteriet på Nørre Vosborg, då de lanserar sin nya app – museumsmysteriet.

Appen erbjuder ett roligt och lärorikt spel, i vilket barn och lekfulla vuxna ska lösa mästertjuven Heidenreichs gåtor. Skurken Heidenreich, en girig och lömsk excentriker med förkärlek för ovärderliga kulturskatter, har planerat att stjäla ett värdefullt föremål från herrgården. Professor Blom är honom på spåren, men han behöver hjälp. Barnen kan bara stoppa Heidenreich om de lyckas lösa hans kluriga gåtor, som för dem på en spännande tur runt herrgården. Barnen går på upptäcktsfärd i Nørre Vosborgs spännande historia och i naturen i området runt herrgården. Appen är gratis för alla.

Vad du kan uppleva vid Nørre Vosborg

Nørre Vosborg Interiør
Nørre Vosborg i Vestjylland

Njut av en läcker middag

Maten på Nørre Vosborg är som den västjylländska naturen – jordnära och kompromisslös. Här använder man, i så stor utsträckning som möjligt, råvaror från slätten, fjorden och skogen runt omkring. Man samarbetar med lokala leverantörer och producenter, som odlar och föder upp några av områdets bästa och mest spännande råvaror – ofta ekologiskt.

Servicen på Nørre Vosborg är opretentiös och okomplicerad, så att du avslappnat kan njuta av god mat och goda viner på den trevliga och vackra herrgården.

Upplev naturen

Nørre Vosborg och dess marker har några av Danmarks största naturskyddsområden som närmaste grannar. Herrgården har 216 hektar.

Mot väst, längs med Nordsjön och Nissum Fjord, finns reservat med ett rikt fågelliv. Mot öst ligger ett nästan 100 km² stort statsskogsdistrikt med Nørre Vosborg Hede, Ulfborg och Stråsø Plantage.

Skovbjerg Bakkeø mot sydost är ett nästan orört böljande landskap från istiden. Norrut gränsar Storåen Nørre Vosborgs marker.

Detta gör att Nørre Vosborg ligger i ett enastående kust-, natur- och kulturlandskap med ett stort rekreationsvärde.

Det finns tre etablerade vandringsleder på Nørre Vosborgs marker. Lederna är så kallade trampstigar och kan därför vara ojämna på sina ställen.

Vid Nørre Vosborgs parkeringsplats, vid informationsskyltarna, finns det en karta över stigarna.

Adressen

Nørre Vosborg hittar du på följande adress:

Vembvej 35
DK-7570 Vemb

Ni kan läsa mer om museet på dess hemsida.