Naturpark Slien

Under 2008 erkändes Naturpark Slien i Schleswig-Holstein av jordbruksministeriet. Totalt 44 kommuner och städer med en yta på sammanlagt 50 000 hektar tillhör Naturpark Slien.

Var ligger parken?

Du hittar naturparken söder om Flensburgfjorden. Parken sträcker sig från kommunerna i södra Angeln till nordligaste Schwansen och täcker också delar av Landkreis Schleswig-Flensburg och Landkreis Rendsburg-Eckernförde. Du kan nå naturparken via förbundsvägarna 201, 199 och 203.

Natur och landskap i Naturpark Slien

Slien i Schleswig-Holstein ligger mellan de två halvöarna Schwansen och Angeln och bildades under den senaste istiden. Glaciärtungorna utvecklades då till dagens naturområde. När glaciärerna smälte bildades dalar och kanaler, som fylldes av vatten från Östersjön då havsytan steg.

Ibland smalt, ibland brett

Mellan Schleswig och Missunde ligger med sina nästan fyra kilometer Sliens bredaste havsvik. I Missunde är Slien lika smal som en flod och har en bredd på bara 135 meter. Mellan Maasholm och Kappeln uppnår Slien ett djup på 16 meter, men annars är det genomsnittliga djupet endast 3 meter. 

Östersjökusten vid Naturpark Slien

Stränderna längs Slien kan vara sandiga, men också steniga. Särskilt vacker är sandstranden på Gut Oehe. Längre söderut blir kusten stenig och här kan du hålla utkik efter vackra musslor och stenar. Väldigt vacker är också Weidefelder-stranden med trampbåtsuthyrning, surfskola och beachvolleybollplan. Gör en utflykt till naturreservatet Oehe-Schleimünde.

Tack vare sandavlagringarna vid Schönhagens klippiga kust i söder består landskapet här av sandbankar. Du kan också följa med på guidade turer till fågelstationen vid dammen och till lotsön Schleimünde. Även sjön Schwansener See är ett fågelparadis och riktigt ögongodis. Här erbjuds guidade vandringsturer genom naturskyddsförbundet NABU.

Schwansen och Angeln

De två halvöarna Schwansen och Angeln som skiljs åt av Slien och är också värda ett besök. Besök stora eleganta adelsgods och historiska herrgårdar i Schwansen och njut av landskapets mjuka kullar. Angeln ståtar med många små fält åtskilda av häckar. Ett kuperat landskap och slingrande vägar blandas med små bokskogar, och idylliska byar och gamla kyrkor fastnar gärna på bild. 

Kultur och aktiviteter i Naturpark Slien

Letar du efter utflyktsmål i Naturpark Slien? Det råder ingen brist på museer, cykelvägar och fiskesjöar i Naturpark Slien. Här presenteras några av de mest intressanta höjdpunkterna.

En utflykt till museet

När mörka moln tornar upp sig vid horisonten, kan det passa bra att besöka ett museum. Ett förslag är Landesmuseum i Gottorf slott eller Vikingamuseet i Haithabu där du kan ta en titt på hur det såg ut för tusen år sen. Nära Schleswig ligger Danewerk Museum, som berättar mer om Danmarks historia. Phonomuseet Alte Schule kommer med sina gamla radioapparater att förundra särskilt de yngre. Holm-museet i Schleswig visar dig fiskesamhället Holms historia.

Vanliga frågor om Slien

När öppnar parken?

Parken är alltid öppen.

Var ligger parken?

Naturparken saknar förstår gatunummer Slå in GPS-koordinaterna 54° 34′ N, 9° 47′ O som utgångspunkt för din utflykt längs med Slien. Res till Kappeln eller till Maasholm, beroende på vad du föredrar. Slien har också en mycket bra webbplats: website.

Vad är entréavgiften till parken?

Det är gratis att besöka parken.

Slien
Tavle i naturparken
©Foto af Kirsten Giese

Seglatser och kryssningar med kryssningsbåt

Vill du lära känna Slien ombord på en kryssningsbåt eller vill du hellre segla själv? Båda alternativen är möjliga. Olika segelskolor erbjuder introduktionskurser och med kryssningsbåtarna kan du inte bara göra turer längs Slien, utan du kan också boka dem som festlokal.

Slien för hobbyfiskare

Fiskare från Schleswig-Holstein får ett tillstånd för fiske i Slien vid uppvisande av årsfiskekortet, medan fiskare som saknar fiskekort kan få ett särskilt tillstånd utfärdat för 28 dagar. Slien är ett utmärkt område för sportfiskaren, men om du vill kan du också testa på djuphavsfiske. Från Kappeln och Maasholm utgår fiskebåtar.

Slien för cyklister och vandrare

Endast små kullar väntar längs med Slien, och om du inte gör en cykeltur går du garanterat miste om något. Längs med Slien finns 15 rundturer med olika teman för cyklisten och turistbyrån tillhandahåller lämpliga kartor. Ett dussintal cykeluthyrare erbjuder rätt typ av cykel på rätt ställe. Vill du uppleva Slien i lite lugnare takt? Då kan du göra en vandring. 30 Wege in die Langsamzeit (på svenska: 30 vägar i långsamhet) är broschyren som ger dig all information du behöver för en lugn vandringstur längs med Slien.

Så vad kan man då dra för slutsats av Slien? Jo, att Slien är ett landskap som du helt enkelt borde uppleva

Oavsett om du vill vandra eller cykla, om du älskar museer eller vill bada vid stranden eller om du vill fiska eller utforska landsbygden med kryssningsbåt är Slien mångsidig och erbjuder både kultur och ren natur. Och det för mer än bara en dags semester.

Schleswig