Nationalpark Thy

Thy Nationalpark ligger på den nordjylländska västkusten och sträcker sig i ett upp till 12 km brett bälte från Hanstholm i norr till Agger Tange i söder med över mer än 2 400 hektar. De vackra omgivningarna är en perfekt plats att få lite frisk luft, antingen på vattnet, på land eller till häst.

Enastående naturupplevelser

Thy Nationalpark invigdes den 22 augusti 2008 som Danmarks första nationalpark och rymmer en natur som formats av flera århundraden av sandflykt och landhöjning. För 4 000 år sedan var Vestthy ett öhav, men på grund av den senaste istiden och geologiska rörelser har marken stigit och idag är den grunden för Danmarks största vildmark.

I Thy Nationalpark finns en säregen natur tack vare markens unika jord. Parken har stränder, sanddyner, slätter, sjöar och plantager, där arktiska och sydeuropeiska naturtyper möts och en del av Danmarks renaste natur blomstrar. I norr finns massvis av örter och i söder mängder av växtarter som vittnar om hur stenåldersmänniskorna fick livet att gå runt i Thy.

Vad du kan uppleva i Nationalpark Thy

Krondyr i Nationalparken

Hur många djur kan du se?

Det är en bra idé att ta med kikare på utflykten till Thy Nationalpark eftersom det finns många vilda djur i området som njuter av livet i det unika landskapet. Här kan man se allt från havsörnar till tranor, kronhjortar, huggormar och sälar samt en del sällsynta fågelarter.

På Thy Nationalparks egen hemsida listas ett antal utsiktsposter där man enklast kan se de många djuren. Om du har en liten biolog eller skogsvaktare inom dig kan du dessutom rapportera dina egna natur- och djurobservationer på Danmarks största naturhemsida, Fugleonatur.

En semester med vind i håret och upplevelser för alla

Thy Nationalpark är en perfekt plats för en aktiv semester. Med både vandrings-, cykel- och ridleder kan parken upplevas på just det sätt som du önskar. Dessutom kan man ge sig ut på fisketur vid flera av sjöarna i parken. Här behöver du dock vara uppmärksam på att vissa områden kräver ett dagskort för att få lov att fiska där.

Om du vill spendera en natt under stjärnhimlen till naturens stilla sång, så går det också bra. Det finns många platser med övernattningsmöjligheter, både i vindskydd och på tältplatser runt omkring i parken.

För de minsta erbjuder parken barnvänliga stränder, lugna sötvattensjöar med badmöjligheter och två skogslekplatser där man kan svinga sig mellan träden precis som Tarzan. Sist men inte minst kan ni försöka er på ett roligt orienteringslopp i Vilsbøl Plantage

Vanliga frågor om Nationalpark Thy

När öppnar parken?

Parken är öppen för allmänheten året runt.

Var är nationalparken?

Följande information är till Thy Nationalparks sekretariat.

Nationalpark Thy
Kirkevej 9
DK-7760 Hurup

Besök även deras hemsida.

Vad kostar det?

Det är gratis att besöka nationalparken.

Morgen i Stenbjerg
Vandre par i Nationalparken

Sevärdheter i närheten

I den vilda naturen finns flera ställen som är värda ett besök. Varför inte ta en tur förbi Faddersbøl Mølle från 1859, som är en av de få gamla bevarade vindkvarnarna i Thy, eller njuta av utsikten från Isbjerg, som är parkens högsta punkt på 56 meter över havet.

Besök Tved Kirke, en öde kyrka där man berättar historien om människorna som bodde på östra sidan av Thy, som tvingades fly på grund av sanden som blåste in från väst och ödelade deras jordbruksmark.

Annars kanske Museumcenter Hanstholm är något för dig. Här finns en av de stora tyska bunkrarna från andra världskriget, där inredningen är delvis bevarad och man kan gå på upptäcktsfärd i soldaternas sällskapsrum och undersöka anläggningar för hantering av ammunition och kanoner.

Nat over Nationalpark Thy
©Foto af Ruslan Merzlyakov