Müritz nationalpark

Müritz nationalpark ligger i den södra delen av Mecklenburg-Vorpommern och är den största av Tysklands 16 skogsklädda nationalparker. Nationalparken är lika stor som München och skyddar det karaktäristiska sjö- och skogslandskapet som finns i Mecklenburg.

Fakta och historia om nationalparken

Müritz nationalpark grundades under det sista ministermötet i Östtyskland, där man beslutade att anlägga fem nationalparker, sex bisfärsreservat och tre naturparker. Parken grundades därför den 1 oktober 1990, när reglerna trädde i kraft.

Tre fjärdedelar av parken består av tallskog och en tiondel av vatten. I nationalparken finns 107 sjöar och flera mindre vattenområden. Dessutom finns det över 400 kärr i parken som är mellan en halv och fem kvadratkilometer stora.

Vad man kan göra i Müritz nationalpark

national

Djuren i Müritz nationalpark

De många naturområdena i parken är hem till en mängd spännande djur, växter, fiskar och insekter. I nationalparken kan ni stöta på 56 olika däggdjur, bland annat rävar, rådjur och hjortar. Om ni vänder blicken uppåt kan ni få se en havsörn eller en av de andra 221 fågelarter som lever i parken. I vattenområdena finns 12 olika slags paddor och 33 fiskarter. Allt detta liv hittar ni i en vacker natur med över 1 000 växtarter.

Mötet med djur – vad gör vi?

Hur ska man förhålla sig till djuren i Müritz nationalpark? Vi har samlat de viktigaste riktlinjerna för att vistas i parken från parkens hemsida.

Allmänna riktlinjer för uppförande i parken:

  • Behandla djuren med respekt
  • Håll avstånd
  • Var lugn
  • Var uppmärksam på varningsskyltar
  • Hundar måste alltid vara kopplade, eftersom de vilda djuren kan uppfatta dem som ett hot

Riktlinjer för möten med djur:

  • Stå still, undvik höga ljud och plötsliga rörelser och dra dig försiktigt tillbaka
  • Se till att djuret har någonstans att dra sig tillbaka
  • Om djuret inte lämnar dig ifred kan du göra dig stor och tala högt till djuret (t.ex. vid möte med en varg)
  • Mata aldrig vilda djur

Läs mer om regler för att vistas i nationalparken.

Upplevelser i nationalparken

Du kan uppleva Müritz nationalpark både på vatten och på land. Paddla kajak eller kanot i en av parkens sjöar eller använd det stora nätverket av cykel- och vandringsleder för att uppleva allt som nationalparken har att erbjuda. På vägen hittar ni utsiktstorn, utsiktsplattformar och spännande naturupplevelser.

Det finns flera informationscentret runtom i parken. På Nationalpark-Information Federow finns information om parken, och där kan ni även hyra cyklar, se fiskgjusar, köpa souvenirer i butiken och följa med på guidade vandrings- och cykelturer. De flesta av dem är gratis, men kräver förhandsbokning. Utöver det finns det varierande utställningar om nationalparken.

Praktiska tips

För att få den bästa möjliga upplevelsen i Müritz nationalpark bör ni klä er efter väder. Se till att täcka så mycket hud som möjligt för att undvika mygg- och fästingbett.

I ryggsäcken bör ni ha en stor matsäck och gott om vätska, eftersom ni inte har möjlighet att köpa mat eller något att dricka under besöket. Ta gärna med en kikare så att ni kan se djuren utan att skrämma dem.

Innan ni ger er iväg bör ni stanna till vid informationsdiskarna i nationalparken. Här kan ni nämligen få vandringskartor över området.

Vanliga frågor om nationalparken Müritz

Var ligger nationalparken Müritz?

Nationalparkamt Müritz
Schlossplatz 3
17237 Hohenzieritz

Am See