SPÄNNADE UPPLEVELSER I MØNSTEDS KALKGRUVA

Mønsteds kalkgruva är definitivt värd ett besök. Utforska de underjordiska gruvgångarna tillsammans med din familj och få en inblick i kalkstensgrottans historia. Å ena sidan inbjuder gruvorna till upptäcktsfärder, å andra sidan är de en viktig fristad för fladdermöss, speciellt på vintern. Här möts kulturhistoria, miljöskydd och geologi som erbjuder besökare i alla åldrar extraordinära upplevelser. 

Mønsteds kalkgruva på Jylland

Mønsteds kalkgruva ligger på Jylland, längs A16 mellan Holstebro och Viborg. Från Århus kan du nå kalkgruvan via väg 26 och därefter A16. Från Skive tar du A34.

Lär känna höjdpunkterna

Mønsteds kalkgruva är inte bara intressant för barn. Avsätt god tid för besöket, eftersom du kommer att tillbringa minst två timmar i gruvan. I gångarna blir det aldrig varmare än åtta grader, så en varm jacka är ett måste. Om du och din familj inte vill vandra ensamma i gångarna kan ni följa med på en guidad tur, samtidigt som ni lär er mer om historien och om fladdermöss. Det finns också ett par egendomligheter att se och uppleva.

Grotterne
©Foto af John Sommer

Gruvans labyrint

Från ingången till Mønsteds kalkgruva når du kalkberget och det gamla gruvsystemet. Stora grottgångar och små tunnlar väntar er. Sammanlagt har de underjordiska vägarna en längd på över 60 kilometer, varav cirka två kilometer av dessa har elektrisk belysning. På vissa ställen kan barnen knappt stå upprätt medan andra utrymmen är lika höga som en kyrka. I ”Nonbos-utrymmet” jobbade arbetarna på 1800-talet, och härifrån kommer ni genom de djupare gångarna till två underjordiska sjöar. Vid den större sjön väntar en multimedia-föreställning.

Riktigt spännande för barnen är det att ta en tur med gruvtåget

Från mitten av maj till mitten av augusti avgår gruvtåget från kalkverket och passerar flintastenar, stenbrott och kalkstenspelare. Dessutom får du uppleva underjordiska bäckar och sjöar. Under den här turen får du en bra inblick i det tidigare dagbrottet. Ändhållplats för gruvtåget är den stora sjön med biografen.

Extra intressant för de nyfikna – gruvmuseet

I gruvmuseet får du lära dig mer om gruvan, som fortfarande var i drift 1980. Idag är kalkgruvan ett viktigt industrihistoriskt monument i Danmark. I museet visas videor om kalkstensbrytning, och det finns också en utställning om fladdermöss.

Modern teknik i djupet av kalkgruvan – multimediaföreställningen

Gruvbion vid den stora underjordiska sjön har plats för cirka 70 besökare. Ta plats och njut av föreställningen medan projektorn visar bilder på de grova väggarna. Surround-ljudet och speglingarna i sjön gör atmosfären än mer intensiv.

Vanliga frågor om Mønsted Kalkgruber

Var är Mønsteds kalkgruva?

Så hittar du till Mønsteds kalkgruva:

Mønsteds kalkgruva
Kalkværksvej 8-10
Mønsted
DK-7850 Stoholm
Danmark

https://www.monsted-kalkgruber.dk/ 

I mørket

Särskilda aktiviteter för barn och vuxna

Mønsteds kalkgruva bjuder på olika aktiviteter. Kanske ni vill följa med på en fladdermussafari? Utställningarna av konstnärer och hantverkare får en ovanlig karaktär i denna miljö. Under hösten, runt Halloween, äger en speciell aktivitet rum, då barn och föräldrar kan skära till pumpor och dekorera gruvgångarna med dem.

Så vad kan man då dra för slutsats av Mønsteds kalkgruva? Jo, året runt bjuds på ett familjevänligt program

Mønsteds kalkgruva passar bra för ett besök året runt och lämpar sig väl för alla åldrar. Här finns mycket att uppleva, allt från intressant bakgrundshistoria om gruvdriften till fladdermössguidningar. Särskilt hos aktiva barn är specialtillställningarna omtyckta.

Bygninger ved kalkgruberne