Mols Bjerge

Med sitt läge på Østjylland är Nationalpark Mols Bjerge ett resmål du inte bör missa. Det stora området erbjuder många möjligheter till avkoppling och att delta i olika aktiviteter. I det kuperade landskapet kan du upptäcka en mängd olika djurarter och uppleva en fascinerande natur.

Østjylland och Nationalpark Mols Bjerge

Nationalpark Mols Bjerge ligger på Østjylland, på halvön Djursland. Området täcker 180 km² av den södra halvön runt Rønde och via A21, som går från väst till öst, kommer du direkt hit..

Upptäck höjdpunkterna

Nationalpark Mols Bjerge bjuder på ett fascinerande naturlandskap. Kullarna har gett regionen dess namn och inbjuder till långa vandringar och picknickar. Den imponerande floran är bebodd av ett lika varierat djurliv. I den drömlika miljön känner du dig som om du vore i en annan tid. Dina barn kommer att bli förtjusta över de livliga byarna och de spännande upplevelserna.

Troldeskoven
© Kim Wyon
Mols Bjerge stjernehimmel
© Ruslan Merzlyakov

Vackra byar och herrgårdar

I Mols Bjerge tittar du förbi pittoreska småstäder och traditionella herrgårdar. Byggnaderna från förr i tiden är idag hem för hantverkare och konstnärer. Det är en spännande upplevelse att besöka de små gallerierna och verkstäderna, där ni om ni har tur till och med kan ta en titt över konstnärernas axlar under arbetet.

En av de mest attraktiva platserna är Ebeltoft, en traditionell handelsstad som tillhör nationalparken. Längs Adelgade – huvudgatan i staden – som slutar vid marknadstorget får du uppleva den gamla stadskärnan på nära håll.

Kalø slottsruin i Nationalpark Mols Bjerge

Gamla ruiner, som till exempel Kalø slottsruin kan vara intressanta för såväl dig som dina barn. Ruinerna av slottet ligger vid den längsta medeltida gatan i Danmark. En blick mot murarna ger fortfarande en känsla av hur livet var för de tidigare slottsherrarna som bodde här. Tillsammans med dina barn kan du titta på ruinerna och hitta på passande historier.

En annan gammal attraktion: Dösen Poskjær Stenhus

I Danmark finns det fortfarande några spår av bronsåldern, inklusive Porskær Stenhus i Mols Bjerge. Det är den största gravhallen och går tillbaka till ca 3 300 f.Kr. Den stora meteoriten väger cirka 11,5 ton och motsvarar gravstenen i Grovlegårds död. Den andra är cirka två kilometer från Poskjær Stenhus. När Mols Bjerge-området köptes av Århus kommun på 1990-talet inkluderades Poskjær Stenhus död i köpet.

Vanliga frågor om Mols Bjerge

När öppnar parken?

Mols Bjerge är alltid öppen.

Var ligger parken?

Grenaavej 12

8410 Rønde

Vad är inträdesavgiften?

Det är fritt att röra sig i parken. Du kan dock köpa biljetter till olika evenemang.

Stjerner i Mols Bjerge
© Ruslan Merzlyakov
Naturen over mols bjerge
© Bent Wiklund

​​Utomhusaktiviteter för både unga och gamla

Den vackra naturen i Mols Bjerge inbjuder till utomhusaktiviteter. Du kan vandra över de soliga, torra kullarna på egen hand eller följa med på en guidad tur. Under de guidade vandringarna kommer du och din familj att lära dig många intressanta fakta om djur och växter i regionen. Vandrings- och cykellederna går genom hela nationalparken och är väl utmärkta så att det är enkelt att hitta och du tryggt kommer tillbaka till din bil.

Östersjökusten: ännu roligare och mer varierande

Kattegat er kendt for sinLängs kusten hittar du vackra badstränder, som tack vare läget är mycket barnvänliga. Stränderna är ganska långgrunda vilket gör Östra Jylland till ett populärt resmål under sommarsemestern, och dessutom är kusten vid Mols Bjerge perfekt för fiske. Du och din familj kan också följa med på en seglats. Veteranskeppet Skødshoved avgår från Kalø Vig och startar också i Ebeltoft.

Så vad kan man då dra för slutsats av Nationalpark Mols Bjerge? Ren natur, med annorlunda aktiviteter

Mols Bjerge bjuder inte bara på ett idylliskt kuperat landskap, utan också på några intressanta upplevelser för dig och dina nära och kära. Vid sidan av avkopplande aktiviteter som vandring, cykling och strandliv väntar dig ett stämningsfullt byliv och extraordinära intryck från tidigare århundraden och årtusenden.

Nationalpark Mols Bjerge
© Daniel Villadsen