Møns Museum

Møns Museum är fullt av historia och fantastiska berättelser. Utställningarna tar er genom dåtiden fram till idag. Ge dig ut på den kulturhistoriska vandringsturen Camønoen eller stadsvandring i Stege. 

Från gammal köpmansgård till museum

Møns Museum har sedan 1958 legat på den gamla Empiregården. Gården ägdes från 1781 och fram till 1922 av olika köp- och handelsmän. Genom åren har Empiregården undergått flera ändringar.

Gården startade som en köpmansgård med egen mark och flera djur. Jordbruksdelen försvann dock gradvis och gården gjordes med tiden om till en handelsbutik. På den resterande marken byggdes lager för varorna som köpmännen skulle leverera. Empiregården har även använts för att bevara öl och som läkarmottagning. 

Snitning på Møns Museum
Statue på Møns Museum

Museets utveckling genom åren

Omkring sekelskiftet ökade intresset för lokalhistoria i Danmark. 1902 samlades föremål in för en kulturhistorisk utställning i Stege, som varade i tio dagar. Därefter avstannade projektet, men 1913 började fas två. Återigen samlade man in föremål i området och de ställdes 1914 ut i den gamla prästgården. Museet växte stadigt under de kommande åren och 1958 flyttade det in i Empiregården, där det ligger än idag.  

Från dåtid till nutid

Møns Museum tar med er genom tolv fantastiska historier, som tar er tillbaka i tiden. Utställningen har tolv olika rum, som vart och ett bjuder på en berättelse om Møns spännande historia. I doftens rum får ni lära er om tre av de företag som har haft stort inflytande i trakten. Själens rum tar er med på en resa som berättar om hur människor har framställt sig själva genom tiderna. Besök även ondskans rum och få veta mer om Möns allra mörkaste historia. Upplev även de andra spännande berättelserna på Møns Museum. 

Camønoen

Ta med dessa fascinerande historier utanför museet. Camønoen är en 175 km lång vandringstur på Møn, Nyord och Bogø. Camønoen samlar natur, kulturhistoria, gastronomi och vandring, och har fantastiska upplevelser för hela familjen. Ni kan skräddarsy en tur som passar era önskemål. Det finns olika rutter, som pilgrimsvandringar, turer som passar familjer och äldre samt gastronomiska turer.

Vanliga frågor om Møns Museum

Vad kostar det?

Vuxna: 40 DKK.
Barn (under 18): Gratis
Äldremålsmedlemmar: 35 DKK*

* Inträdespriset gäller endast för kortinnehavaren av Äldremålet.

Møns Natur
©Foto af Kim Wyon