Møns Klint

För miljoner år sedan, efter kritaperioden, genomgick jorden stora förändringar och kontinenterna höjde sig.

När Danmark drabbades av den sista istiden för omkring 12 000 år sedan, sköts kritlagren upp och därmed skapades de branta klipporna.

Tycker ni om vild natur blandat med idylliska miljöer? Besök då en av Danmarks mest intressanta sevärdheter och få en upplevelse för livet.

Utflykt till Møns Klint

Endast 20 minuters körväg från Stege finns ett av Danmarks absolut vackraste naturfenomen, nämligen Møns Klint. Ta med matsäck och ät den med en fantastisk utsikt.

Ta Rute 287 från Stege till Møns Klint.

Vad du kan uppleva på Møns Klint

Møns Klint fra oven
Sommerhuse på Møn

En upplevelse för den aktiva familjen

Møns Klint sträcker sig från Møns Fyr i söder till Liselund Slotspark i norr och är sammanlagt sju kilometer lång. Klippans högsta kritavlagring är på hela 128 meter och du bör ta på dig bekväma skor eftersom Møns Klint har en av Danmarks längsta trappor med hela 496 trappsteg från klippans topp till stranden. Det finns därför goda möjligheter för att uppleva klippan uppifrån och nedifrån.

Geologi

Klippan skapades för många år sedan, när Danmark drabbades av den sista istiden. Då pressade glaciärerna upp kritlagren ur havet och på så sätt skapades de höga klipporna. Møns Klint består av kritavlagringar och den är i konstant förändring.

Klippan är även en bra plats om du och din familj är intresserade av fossiler. Det finns nämligen fina möjligheter att hitta allt från förstenade ryggsköldar från bläckfiskar till mindre förhistoriska havsdjur.

Sevärdheter på Møns Klint

Förutom själva upplevelsen av att se Møns Klint består området omkring klippan av många enastående sevärdheter.

Res till exempel tillbaka i tiden vid GeoCenter Møns Klint och få lära dig om klippans tillkomst.

Ännu en sevärdhet på Møns Klint är den stora kontrasten som uppstår mellan klippans kalla och vilda landskap och den mer frodiga delen av klippan. Ta en tur i skogen på Timmesø Bjerg, där några av Danmarks äldsta bokträd växer, eller res tillbaka till 1700-talet genom att besöka Liselund Slot och Park.

Vanliga frågor om Møns Klint

Hur stor är Møns Klint?

Møns Klint sträcker sig över 7 km.

Var ligger Møns Klint?

Møns Klint

4791 Borre

Dannebrog foran Møns Klint