Louisiana Museum of Modern Art

Om du vill introducera dina barn i konstens värld kan ett besök till Louisiana Museum of Modern Art rekommenderas. De varierande utställningarna erbjuder många inblickar i världen av internationellt viktiga konstnärer och presenterar olika genrer. Med den vackra parken som kuliss kommer konstverken i den harmoniska byggnadens ensemble ännu bättre till sin rätt.

Louisiana vid Öresund

Louisiana-museet ligger i Humlebæk, 35 km norr om Danmarks huvudstad Köpenhamn. Från E47 tar du avfarten mot Humlebæk och kommer du norrifrån kan du istället vika av i Kvistgard.

Utforska konstens värld

De olika byggnaderna som utgör Louisiana-museet är ritade av olika arkitekter och ligger direkt på en sluttning vid havet. Till museet hör också en park och en trädgård med en sjö. Den konstnärliga prägeln är uppenbar redan när man tittar på utomhusanläggningarna, där man kan beundra skulpturerna. I själva museet för modern konst kan du se en mängd andra konstverk. Oavsett om du och din familj tittar på målningarna och skulpturerna ensamma eller om ni deltar i en guidad tur, finns det mycket att upptäcka.

Vad du kan uppleva på Louisiana

Louisiana innefra
© Søren Dam Thomsen
Art, Design and Architecture
© Ulrik Jantzen

Ett första intryck: byggnadsfördelningen

Museets huvudbyggnad är en patriciervilla som byggdes till under mitten av 1900-talet. Den norra flygeln präglas av korridorer med glasfönster och här hittar du kaféet. I västra flygeln ligger konserthuset och den södra flygeln ligger på en lägre nivå, inbäddad i marken. Den östra flygeln är en underjordisk anläggning som gör att hela byggnaden får en nästan cirkelformad struktur. De senaste byggnadsarbetena ägde rum på 1990-talet, då barnens hus byggdes direkt vid sjön och butiken placerades i källaren.

För konstälskare: den guidade rundturen

En guidad rundtur ger dig massor av information om utvalda konstverk från Louisiana-samlingen. Du får lära dig mer om konstnärerna och kan på så sätt se bakom bilderna. Museets konstexperter besvarar alla dina frågor och vet exakt hur man ska hålla besökarna engagerade.

Konstinriktningarna sträcker sig från neorealism till popkonst och tysk konst från 1980-talet. Till en viss del handlar det om betydande verk av konstnärer som Andy Warhol och Yves Klein. Skulpturerna, som kan ses främst i parken, kommer till exempel från Henry Moore och Joan Miró. Videokonst spelar också en roll i Louisiana-museet.

För erfarna museibesökare: specialutställningar

Med jämna mellanrum visas särskilda temautställningar i museet. I samband med dessa utställningar erbjuds du också motsvarande litteratur. Museets vanliga samling ingår delvis i en sådan här specialutställning. Den danska arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen hedrades 2002 med just en sådan här utställning, och andra initiativ ägde rum till Paul Klees ära.

​​Skulpturparken – spännande för både unga och gamla

Louisianas skulpturpark ger en alldeles särskilt avslappnad inblick i konsten. Här blandas allt, från gamla och nyare byggnadsdelar till moderna konstobjekt och den grönskande naturen vid Öresund. Det finns omkring 60 skulpturer i parken vilket utökar museets samling avsevärt. Ibland verkar skulpturerna nästan vilja gömma sig, medan andra markerar speciella aspekter. Beroende på väder och ljus uppstår en annan sorts stämning, som du kan njuta av här i fred.

Vanliga frågor om Louisiana

När öppnar museet?

Tisdag – fredag 11.00 – 22.00
Lördag och söndag 11.00 – 18.00
Måndag stängd

Var ligger museet?

Gl. Strandvej 13

3050 Humlebæk

Kunst på Louisiana
© Ulrik Jantzen
Louisiana
© Ulrik Jantzen

För de små: Barnens hus

Vid sjön byggdes ett område för barnen, Louisiana Børnehus. Denna tre våningar höga byggnad erbjuder workshops där barn mellan 4 och 16 år kan måla, rita eller göra skulpturer. På så sätt får de lära sig mer om hur det är att arbeta som konstnär och arkitekt. De aktiviteter som barnen kan delta i är också nära sammankopplade med museets utställningar. För att kunna organisera allt detta på ett bra sätt stoltserar Louisiana med konsterfaren personal.

Så vad kan man då dra för slutsats av Louisiana? Modern konst med inspirationsfaktor

Fokusen på modern konst på Louisiana-museet märks snabbt, och samspelet mellan konst, arkitektur och natur kan ses mycket tydligt. Inte heller barnen behöver ha tråkigt, eftersom de kan utöva sin egen kreativitet i Barnens hus. Gör en trevlig dagsutflykt till Öresund och låt dig påverkas av alla intryck.

Kunstmuseum Lousiana
© Ulrik Jantzen