Lemvig Museum

På Lemvig Museum kan ni fördjupa er i de många historierna från den västjylländska trakten, med utgångspunkt i livet vid havet, området kring Lemvig, det västjylländska landskapet och konst- och kulturlivet genom åren.

Utställningarna berättas genom fotografier, kartor, rapporter, beskrivningar och minnen som hela tiden uppdateras och utökas. Därför blir ett besök på Lemvig Museum aldrig tråkigt och ni lär er något nytt varje gång.

Utställningar på Lemvig Museum

Som namnet säger tar Lemvig Museum avstamp i Lemvig och trakten omkring staden, som ligger i nordvästra Jylland. De många utställningarna berättar om livet, naturen och konsten från området. I varje nytt rum berättas en ny historia, och kanske känner ni redan till några av dem då den tecknade serieboken Livets gang i Lidenlund härstammar från Lemvigtrakten och därför även utgör en del av museets utställningsmaterial.

Vad du kan uppleva på Lemvig Museum

Utställing Lemvig Museum
© Lemvig Museum
Lemvig Museum
© Lemvig Museum

Konst och kultur

I en av museets permanenta utställningar berättas Lemvigs egen historia, och i en annan skildras traktens historia ända från forntiden och fram till nutid av en lokal fjärdeklass.

Det finns även utställningar om bland annat livet i Lemvig, där historien om de rika bönderna och handeln över Nordsjön berättas på ena sidan, och på andra sidan historien om en fattig fiskare och hornskedsmakare.

Museets konstnärliga sida kan upplevas i museets trädgård, där vackra skulpturer av skulptören Torvald Westergaard ställs ut, eller genom målaren Niels Bjerres många verk och den tillhörande berättelsen om livet som konstnär.

Barnvänligt museum

Det finns massvis av aktiviteter för barnfamiljer på Lemvig Museum Gå på bokstavsjakt i museets många skrymslen eller på museumssafari, där varje fynd utlöser en spännande historia. I Bondestugan kan ni ägna er åt att rita vackra kartor, läsa i skolböcker från förr eller leka med gamla dockor.

Ni kan också lägga er under Stjärnhimlen som finns på utställningen om Thøger Larsen och hitta både stjärnbilder och planeter, som ni även kan hitta på Planetstigen utanför museet. Ni får gärna ta med en matsäck till museet, som ni kan äta inomhus eller utomhus beroende på vädret.

Vanliga frågor om Lemvig Museum

När öppnar museet?

April, maj, oktober: lördagar, söndagar och helgdagar 11-16
Juni – september: tisdag-söndag 11-17
Vinterlov (vecka 7): måndag-söndag 11-16
Höstlov (vecka 42): måndag-söndag 11-16
Påsk: torsdag-måndag 11-16
Pingst: alla dagar 11-16

Var ligger museet?

Vestergade 44

7620 Lemvig

Vad är entréavgiften?
Biljetter kostar 60 danska kronor för vuxna.
 
Barn under 18 år är gratis.
Lemvig Museum