Kystmuseet Bangsbo

​​Villa Bangsbo var en gång i tiden en ståtlig herrgård. Idag används alla rum i byggnaden som museum. Här får du uppleva den lokala historien och se utställningar om motståndsrörelsen mot ockupationen från 1940 till 1945. Se den historiska bilsamlingen och de gamla skeppsmodellerna.

Få en inblick i historien på Bangsbo

På Villa Bangsbo kan du bland annat se utställningar om Bangsbos historia, ända tillbaka till 1364. Jens Werkmester är herrgårdens första kända ägare. De tidigare ägarna är inte dokumenterade.

Efter ombyggnationen 1536 övertogs fastigheten av kyrkan. Fram till 1944 bytte herrgården händer flera gånger.

Byggnaden betraktades som mycket anspråkslös fram till slutet av 1800-talet, vilket även kan ha varit en orsak till att den så ofta fick nya ägare.

Vad du kan uppleva på Kystmuseet Bangsbo

Bangsbo Fort
Udsigt Bangsbo Museet

Utvecklingen till museum

Från 1965 gjordes herrgårdens byggnader (inklusive lantbruksbyggnaderna) om till ett museum. Man gjorde omfattande renoveringar och samlade in utställningar från regionen som man sedan ställde ut på museet.

Sjöfartssamlingen

I den marinarkeologiska utställningen ”Havets Dyb” finns bland annat vraket från ett skepp från 1000-talet. Skeppet användes i övergångsfasen från vikingatiden till tidig medeltid. Skeppet är byggt på nordiskt vis, men betraktas inte längre som ett rent vikingaskepp. I samma byggnad finns sidoroder från slutet av 900-talet, som användes av vikingarna för att navigera skeppen. Museet har dessutom en stor samling skeppsornament och figurhuvuden. Det finns även historiska segel och skorstenar från tidiga sjöfartstider. I sjöfartssamlingen finns även skeppsmotorer från slutet av 1800-talet och ett flertal skeppsporträtt.

Isbrytarens tid

Isbrytningsdagarna i Danmark ligger också långt tillbaka i tiden. Moderna skepp kan resa genom den resterande isen i de danska farvattnen, och därför slutade man 1996 att använda isbrytare i Danmark. På Kystmuseet Bangsbo får du dock se dessa imponerande fartyg igen.

Den botaniska trädgården

Bangsbos botaniska trädgård hämtar inspiration från engelska växter. Trädgårdarna har varit en källa till kreativitet för författare och poeter i många år. Gå på en promenad genom rhododendron, rosor och primrosor.

Modståndsmuseet

Även om åren mellan 1940 och 1945 inte var en lycklig tid i Danmark, är ockupationen viktig att komma ihåg. Få en inblick i perioden under ockupationen av Bangsbo.

Vanliga frågor om Bangsbo Kystmuseum

Var ligger museet?

Dronning Margrethes Vej 1-6

9900 Frederikshavn

Vad kostar inträdet till Bangsbo kustmuseum?

Barn upp till 18 år är gratis. För vuxna kostar en entrébiljett 110 DKK.

Kystmuseet Bangsbo