Kunsten

Museum of Modern Art

Bara 10 minuters promenad från Aalborg station, genom Kildeparken med de sjungande träden, ligger Kunsten Museum of Modern Art, som är Aalborgs helt unika, konstnärliga pärla. Här finns en enastående samling modern bildkonst med över 4 000 verk, som tar dig med på en resa genom dansk och internationell konst från de senaste 100 åren.

Ett modernt museum med moderna utställningar

Kunsten har många olika utställningar som kan väcka allas intresse. Utställningen Let’s Talk har just öppnat och är en hyllning till alla de samtal som konsten ger upphov till.  En annan utställning fokuserar på hur presentationen av konst påverkar vår uppfattning av den, medan en tredje undersöker hur spegeln agerar som konstnärligt element.

Läs mer om utställningarna.

Vad du kan uppleva på Kunsten

Kunsten skulptur
© Allan Toft
Ovenlys på Kunsten
© Lisette Hedegaard

En finländares fulländade verk

Något som är unikt för Kunsten är historien bakom museets byggnad. Byggnaden ritades nämligen av den finske arkitekten Alvar Aalto tillsammans med två andra arkitekter och ger en klar bild av den upplevelse som Aalto ville förmedla. Han kallar det för helhetsupplevelsen, och den avspeglas i sättet som byggnaden låter konst, design och arkitektur flyta samman i ett.

Både utanpå, inuti och som helhet levererar byggnaden denna upplevelse. Utanför museet ligger skulpturparken, där naturen smälter samman med skulpturerna och amfiteatern, som därmed förenar två vackra poler av mänsklig njutning. På insidan är museet fyllt med Aaltos egna designprodukter, som dels är skapade åt museet och som dels har massproducerats åt allmänheten under den tid som museet kom till.

”Ljuset i ett konstmuseum är lika viktigt som akustiken i ett konserthus”

Enligt dessa ord lade de tre arkitekterna fram sitt förslag på hur det nya konstmuseets byggnad skulle se ut. Utöver de vackra och genomtänkta inslagen i museets inredning spelar även ljuset en alldeles särskild roll, eller rättare sagt det naturliga ljuset. Utställningssalarna fylls av ett indirekt ljus genom takfönster som skapar ett mjukt och diffust ljus, som får hjälp av artificiellt ljus på molniga dagar, vilket skapar ett helt unikt rum för att njuta av konsten.

Vanliga frågor om konst?

När öppnar Kunsten?

Måndag: Stängt (utom särskilda öppningsdagar under helgdagar)
Tisdag-torsdag: 10-21
Fredag-söndag: 10-17

Var ligger Kunsten?

Kong Christians Allé 50

9000 Aalborg

Hur mycket kostar det att komma in på Kunsten?

Barn upp till 18 år är gratis. Vuxna betalar 125 danska kronor för en inträdesbiljett.

Butik Kunsten
© Rasmus Hjortshøj
Kunsten Museum of Modern Art
© Allan Toft

Särskilt för familjer

Barn och unga under 18 år går in gratis på Kunsten och erbjuds dessutom en mängd roliga aktiviteter och en hel våning med konst i barnnivå. Här kan du till exempel gå på konstjakt och leka detektiv när du söker 12 konstverk utifrån enskilda detaljer, låna en konstkoffert med flera aktiviteter som stimulerar både benen, ögonen och kreativiteten eller experimentera med olika material i Konstlabbet.

​​Fyll magen och hemmet

Efter ditt besök på museet kan du njuta av en bit mat på museets kafé, Café Alto, eller hitta inspireration i Butik Kunsten. Här finner du både klassisk och nordisk design, unikt konsthantverk, böcker och gåvor för varje tillfälle.

Kunsten
© Mathies Brinkmann