Kronborg Slot

Upptäck historiska Kronborg Slot och utforska de mörka kasematterna. Besök slottet som utgör miljön för Shakespeares populära berättelse om den danska prinsen Hamlet. Se om ni kan lösa slottets gåta på den spännande Mystery Hunt.

Om slottet

Kronborg Slot är Nordeuropas största renässansslott och i över 400 år stod slottet här för att indriva öresundstull av sjömän. I slutet av 1500-talet hade slottet sin guldålder. Kronborg är utrustat med kanoner som är riktade rakt emot sjöfararna. Det visade sig vara en bra skrämseltaktik för att få in tullen.

Under Fredrik II:s regeringstid förskönades slottet med spiror, torn, sandsten och koppartak. Kronborg Slot omtalades ofta som storslaget och ett av renässansens vackraste slott. 

1629 drabbades slottet av en brand och gick efter detta mörkare tider till mötes. Kronborg erövrades och plundrades år 1658–1660 av den svenska kung Karl X Gustav, och därefter användes slottet framför allt som fästning och militärkasern.

Vad du kan uppleva på Kronborgs slott

Kronborg Slot

Hamlets slott

Alla känner till Shakespeares berättelse om den danska prins Hamlet och hans slott, Kronborg. Även om berättelsen utspelar sig på Kronborg så besökte Shakespeare aldrig slottet. Slottet skvallrades om i hela Europa, och kan den vägen ha nått den kända dramatikern. Det var bland annat det lyxiga hovlivet och den imponerande arkitekturen som passade historiens handling. 

Kasematterna

Under Kronborg finns en annan och mer dyster värld, nämligen slottets många underjordiska gångar. Även om gångarna verkar dystra, kalla och fuktiga, har de räddat många liv under krigstider. Om Kronborg Slot var under angrepp kunde soldaterna söka skydd i de underjordiska gångarna i veckor eller till och med månader. I kasematterna fanns det även plats för hästarna, som hade ett eget stall under jord.

Djupt nere i Kronborgs kasematter hittar ni nationalhjälten Holger Danske. Han sover som en sten och enligt legenden kommer han att vakna om Danmark en dag hotas av fiender.

Kronborgs hemlighet

Kronborgs hemlighet är en kulturskattjakt där ni ska försöka att fylla skattkistan igen efter att kungen har gått i krig med alla sidor. Det danska riket är nära konkurs – kan ni lita på varandra och hålla girigheten i skick?

Följ de dolda spåren och ledtrådarna som tar er runt i slottet. Kan ni lösa Kronborgs hemlighet?

Rundturer för grupper

Gå på en guidad tur och få veta mer om det vackra renässansslottet. Under året erbjuds många olika guidade rundturer på slottet. En av de turerna tar dig till slottets gömda vrår. Under den får ni se slottets dolda värld och får höra berättelser som endast den innersta kretsen på slottet kände till. Ni kan även ta er tillbaka till år 1658 och se hur Kronborg försvarade sig mot svenskarna.

Läs mer om de många spännande rundturerna på Kronborg Slot här.

Vanliga frågor om Kronborgs slott

När öppnar slottet?

Se öppettider här.

Var ligger slottet?

Kronborg 2 C

3000 Helsingør

Adressen till Kronborg Slot

Du hittar det imponerande renässansslottet på:

Kronborg 2 C

3000 Helsingör