Krokodille Zoo ved Eskildstrup på Falster

Två ögon som flyter på ytan av träskgrönt vatten och som tålmodigt väntar och lurar på att nästa byte ska komma tillräckligt nära … Det är så de flesta av oss fått se krokodilen på film, men de stora tropiska jättarna är så mycket mer än deras rykte som kallblodiga mördare. Stilla din nyfikenhet på Danmarks enda krokodilzoo, där ni kan se alla nu levande krokodilarter i omgivningar som tar er till tropikernas fuktiga värme.

Vilda krokodiler i Danmark

Visste ni att det har funnits krokodiler i Danmark? Fritt levande och vilda krokodiler? Det skulle man inte kunna tro, men på Bornholm, södra Själland och på Falster har man hittat spår av krokodiltänder och avlagringar som visar att de stora kräldjuren bodde på dansk mark för många miljoner år sedan. På den tiden låg Danmark längre söderut än det gör idag och därför hade man även ett klimat som krokodilerna trivdes i. Idag lever krokodilerna i Central- och Sydamerika, Afrika, Sydasien och Australien, och allt som allt finns hela 23 arter fördelade på tre familjer: alligatoridae, crocodylidae och gavialidae. Och vet ni vad? Ni kan besöka alla 23 nu levande arter på Krokodille Zoo!

Vad du kan uppleva på Krokodille Zoo

Alligator
Skildpadde

Fokus på bevarande och återinförande

Det finns väldigt få människor som skulle kalla krokodilen eller andra kräldjur för världens vackraste djur, och det är kanske därför som arterna inte heller får lika mycket uppmärksamhet som de borde. De flesta krokodilarter är faktiskt hotade och några arter är väldigt nära att utrotas. Därför stöttar Krokodille Zoo mängder av bevaringsprogram runt om i världen, planterar ut 200 orinocokrokodiler i Venezuela varje år, bidrar till forskning och avlar sällsynta djurarter. Allt detta är möjligt eftersom en fast andel av entréintäkterna går till just dessa bevarandemål.

Stig in i tropikerna

Krokodille Zoo är uppbyggt så att omgivningarna efterliknar krokodilernas naturliga klimat så mycket som möjligt. Därför möts ni av 22–28 grader, nästan 100 % luftfuktighet och en djungel av lianer, träd, gröna växter och frigående djur när ni kliver in. Stigarna ni går på är smala och branta och därför är djurparken dessvärre varken rullstols- eller barnvagnsvänlig. Sittvagnar och bärselar rekommenderas till barn som är för små för att gå, eftersom större vagnar lätt kan skapa trafikstockningar.

En passion som blev en djurpark

Krokodille Zoo grundades av René Hedegaard, som har varit krokodilentusiast sedan barnsben och som spenderade helger och lov på Köpenhamns zoo specifikt för att studera krokodiler. Renés förtjusning över djuret, och över kräldjur i allmänhet, ledde till att han skaffade en sköldpadda som husdjur, och senare ormar, grodor, vattenagamer och ödlor. När han flyttade hemifrån köpte han sin första krokodil av många, som senare blev början på den samling som ni kan se idag på Krokodille Zoo. Krokodille Zoo hade sin början på ett litet nedlagt lantbruk med endast 12 krokodilutställningar. Idag har djurparken vuxit betydligt och har flera krokodiler och många av de djur som lever sida vid sida med kräldjursjättarna i vildmarken.

Vanliga frågor om Krokodille Zoo

Var ligger djurparken?

Ovstrupvej 9

4863 Eskilstrup

Vad kostar inträdet till djurparken?
Vuxna: 120/100 DKK
 
Pensionärer: 95/85 DKK
 
Barn mellan 4-11 år: 75/70 DKK
 
Barn under 3 år: gratis
 
*Du kan bara betala vid ingången
Slange
Baby krokodille

Så hittar ni till Krokodille Zoo på Falster

Ovstrupvej 9

4863 Eskilstrup

Tel: +45 54454242 eller läs mer på hemsidan här.

Tamariner abe