Koldkrigsmuseet Stevnsfort

Under det kalla kriget var halvön Stevns en viktig del i västs försvar och Stevnsfortet hade till uppgift att kontrollera den sydliga inseglingen till Öresund. Stevnsfortet var bemannat och redo för krig dygnet runt under det kalla kriget.

 

Det kalla kriget

Världens befolkning höll andan under det kalla kriget, då världens kapitalistiska och kommunistiska länder flera gånger var nära att inleda ett atomkrig.

Stevnsfortet byggdes in i Stevns Klint 1950–53 och hade som funktion att kontrollera den sydliga inseglingen till Öresund. Under loppet av de kommande 40 åren var fortet bemannat dygnet runt och redo för kamp, ifall det skulle bryta ut ett krig mellan öst och väst.

Tiden efter det kalla kriget

Stevnsfortet lades ner efter det kalla krigets slut och 2008 öppnades fortet som ett museum, där man reser tillbaka i tiden i en autentisk och unik miljö.

Vad du kan uppleva på museet för kalla kriget Stevnsfort

Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Det underjordiska fortet

Det underjordiska fortet har inte ändrat sig sedan kriget hade sin kulmen. Stevnsfortets underjordiska gångar är 1,7 kilometer långa och ligger 18 meter under jorden.

Guidad tur

På Koldkrigsmuseet Stevnsfort erbjuds guidade turer av erfarna guider. Det rekommenderas att ta en guidad tur eftersom det är den enda möjligheten att komma ned i den underjordiska delen av fortet. På den guidade turen kommer ni också förbi kanonerna och de andra installationerna i den omgivande terrängen.  

Leksaker för de vuxna

Se Stevnsfortets terräng från en annan vinkel och hitta ert inre barn. Det finns nämligen möjlighet att hyra en ministridsvagn och testa dessa mäktiga maskiner.

Efter besöket

Efter besöket har du möjlighet att gå på upptäcktsfärd på egen hand. Utanför inhägnaden kan resten av omgivningarna utforskas. Både de sydliga kanontornen och fortets helikopterplats ligger utanför stängslet. Dessutom kan man gå en tur längs Stevns Klint och njuta av den vackra utsikten över Öresund.

Vad du kan uppleva på museet för kalla kriget Stevnsfort

Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Picknick i det fria

Ta med er picknick och njut av den vackra naturen. I museets välkomstbyggnad kan du köpa vatten, kaffe, godis och glass.

Här ligger Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Korsnæbsvej 60

4673 Rødvig

Det finns även en webbplats.

Koldkrigsmuseum Stevnsfort
©Foto af Tage Klee