Koldkrigsmuseet Langelandsfortet

Under kalla kriget var det Langelandsfortets uppgift att övervaka Östersjön, och efter Kalla kriget gjordes Langelandsfortet om till museum. Idag är Langelandsfortet en del av Langelands Museum.

Var ligger Langelandsfortet?

Långt söderut, väster om Bagenkop hittar du Langelandsfortet. Åk längs med väg 305 förbi Tryggelev och Magleby Sogn, och det är nästan omöjligt att missa museet om Kalla kriget.

Vad du kan uppleva på Langelandsfortet

Koldkrigsmuseet Langelandsfortet
©Foto af Koldkrigsmuseet Langelandsfortet
Langelandsfortet Koldkrigsmuseum

Kalla kriget som museum

Kalla kriget var det längsta kriget under 1900-talet och det är just denna beryktade tid av kärnvapenhot mellan västvärlden och Sovjetunionen som Langelandsfortet berättar om. Langelandsfortets uppgift från 1953 till 1989 var att övervaka Östersjön, och även kommandostyrkan för denna region var stationerad i Langelandsfortet. Vid kalla krigets slut 1993 blev Langelandsfortet museum.

Om ubåtar och minsvepare

Som tidigare militärbas har Langelandsfortet många autentiska historier att berätta. Du kan beskåda minsveparen Asko i museet och upptäcka ubåten Springeren från 1965. Båda de militära farkosterna användes fram till 2004 i den danska flottan. Är du mer intresserad av militära flygplan? Utställningen inkluderar också en polsk Mig 23 och den danska Draken.

​​Kanonutställningen

Imponerande är också de stora kanonerna, som har blivit väl integrerade i utställningarna. Särskilt barnen tycker att det är kul att klättra genom de smala besättningsutrymmen för att sedan besöka granatlagren.

​​Fågelreservatet

Lite mindre militäriskt är det i fågelreservatet. Här möts du av en hed med en nyligen planterad skog, som också passar bra för en picknick. Dessutom finns en restaurang i reservatet. Håller du dig lugn, har lite tålamod och kommer hit i rätt månad, kan du beskåda en färgglad fågelprakt. På det här sättet är Langelandsfortet inte bara ett intressant utflyktsmål för vänner av gammal militär utrustning.

Vanliga frågor om Langeland Fort

Koldkrigsmuseet Langelandsfortet
©Foto af Koldkrigsmuseet Langelandsfortet
Koldkrigsmuseet Langelandsfortet
©Foto af Koldkrigsmuseet Langelandsfortet

Så vad kan man då dra för slutsats av Langelandsfortet? Jo, att Langelandsfortet inte bara är för militärintresserade

En utställning om det Kalla kriget skapar många tankar: Skapar avskräckelse fred? Varför slutade det kalla kriget så snabbt och plötsligt? Gamla militärfarkoster väcker inte bara små pojkars intresse. De som inte är intresserade av gammal militärutrustning hittar en fridfull motsats i fågelskyddsområdet på samma ställe.

Under det kalla kriget ansvarade Langelandfortet för övervakningen av Östersjön
©Foto af Koldkrigsmuseet Langelandsfortet