Koldinghus

Besök det imponerande Koldinghus Slott

Planerar du en semester i Danmark och letar efter bra utflyktsmål och sevärdheter? Sätt då Koldinghus slott på minnet, Jyllands sista befintliga kungliga slott.

Koldinghus slott, som en gång i tiden var en fästning, gjordes senare om till kungligt palats och har upprepade gånger restaurerats och förstorats. Slottet är nu inte bara en sevärdhet i världsklass tack vare sin fascinerande arkitektur, utan också tack vare tornet som erbjuder en magnifik utsikt.

Den före detta borgen har förvandlats till en plats för kulturella aktiviteter, inte minst på grund av det integrerade slottsmuseet som presenterar bygdens historia med hjälp av många intressanta samlingar av tavlor, hantverk o.s.v. Fokus på silver och keramik samt internationella utställningar lockar besökare från hela världen.

 

Koldinghus slott ligger i centrum av Kolding

Koldinghus ligger i centrum av staden Kolding, mitt i en stor parkanläggning direkt vid slottets sjö.

Staden Kolding i sin tur ligger halvvägs mellan Flensburg och Århus, direkt vid Europaväg 20 och 45, som sträcker sig i nord-sydlig riktning från nordvästra Finland till Siciliens sydkust och passerar Flensburg, Hamburg och München.

Kolding nås därför mycket enkelt med bil, till exempel från Köpenhamn kan staden nås på två timmar och en kvart. Att anlända med buss eller tåg går nästan lika snabbt.

För besökare till slottet som anländer med bil finns flera parkeringsplatser, och det är bara fem minuters promenad från Koldings tåg- och busstation.

För de som reser till Danmark med flyg erbjuds två närliggande flygplatser: Vojens (cirka 45 kilometer) och Billund (cirka 40 kilometer).

Besök Koldinghus med familjen
Besök Koldinghus med familjen

Koldinghus är en sevärdhet som passar både unga och gamla

Koldinghus slott tornar stolt upp sig ovanför staden och kan ses redan på långt håll. Det gamla kungliga slottet har en mycket brokig historia – gränskontroll, kungligt residens, lokal stadsförvaltning, brandruin, som inspirationskälla för många poeter och konstnärer och slutligen som restaurerat slott med museum – och detta avspeglas såväl i arkitektur som i de olika utrymmena och utställningarna.

Eleganta riddarrum, dystra fängelsehålor samt berättelser och myter kring slottet gör besöket till en spännande upplevelse också för barn.

Imponerande torn med fantastisk utsikt

Det mäktiga tornet är en av tillbyggnaderna som tillkom först senare. En gång i tiden fanns fyra stora statyer av antika jättar och hjältar som visade på kungens makt över grannländerna. Av dem finns endast Herkules kvar. Han bär den svenska vapenskölden, som en gång i tiden antydde härskarkravet över hela Skandinavien.  

Du kan klättra upp i det 75 meter höga tornet och njuta av panoramautsikten över Kolding, Koldingfjorden och omgivningarna från utsiktsplattformen.

Den restaurerade byggnaden är en blandning av gammalt och nytt

När du går genom slottets rum är Koldinghus historia väldigt påtaglig. Den renoverade flygeln är ett arkitektoniskt mästerverk och en sevärdhet i världsklass. Vid restaureringen byggdes inte bara den gamla förstörda borgen upp igen utan här träffar det gamla på det nya. Redan från utsidan kan du se vad som är nytt och vad som är gammalt.

Byggnaden renoverades mycket omsorgsfullt och på flera ställen där väggarna saknas avslöjas på spännande sätt var tak, pelare och bågar en gång i tiden fanns samt vilka delar av byggnaden som måste förnyas. Ruinerna stöddes av en speciell arkitektur som gjorde att besökarna kunde beskåda ”Ruinsalen” och se hur mycket av den gamla byggnaden som gått förlorad. På så sätt skapades en del rum med extremt högt till tak och öppna korridorer som överväldigande attraktioner.

En slottsguide bidrar till att få liv i historien om detta gamla kungliga slott.

Ruinsalen tilldelades Europa Nostra-priset 1933, ett europeiskt pris som varje år tilldelas för enastående prestationer gällande bevarandet av kulturarv.

Vanliga frågor om Koldinghus

När öppnar slottet?
Varje dag från 10.00 till 17.00.
 
Stängda dagar:
7-8 november
24, 25, 31 december
1 januar
Var ligger slottet?

Koldinghus 1
6000 Kolding

Hur mycket kostar ett besök på slottet?

Besöket är gratis för barn under 18 år. För vuxna kostar biljetten 125 DKK och för studenter 80 DKK.

Besök Koldinghus med familjen
Besök Koldinghus med familjen

Koldinghus museum med intressanta samlingar

Koldinghus slott är en historisk byggnad och samtidigt ett museum med permanenta och varierande internationella utställningar som också berättar om slottets historia och restaurering. Historien berättas på väldigt många olika sätt, i form av text, i bilder genom originalföremål och kopior, i en videofilm och slutligen utifrån olika modeller som visar de olika etapperna på ett mycket överskådligt och begripligt sätt.

Dessutom erbjuder slottet utställningar av romanska och gotiska kyrkoskulpturer, inklusive medeltida träskulpturer från olika bykyrkor. Till en av pärlorna i denna samling räknas Jungfru Maria från kyrkan i Løsingen, som trollbinder med sitt gåtfulla leende.

Andra samlingar visar gamla danska målningar samt konsthantverk med tyngdpunkten på keramik och silver.

Museet har tagit sig an uppgiften att aktivt samla, utforska och presentera danskt silver från renässansen fram till idag. Tyngdpunkten här ligger på 1900- och 2000-talet med fokus på kulturhistoria och brukskonst. Inom ramen för detta samlar och dokumenterar museet omfattande material bestående av teckningar, fotografier, filmer, videor samt ljudmaterial från samtida danska silversmeder.

Museet har också ett offentligt bibliotek, vars böcker kan läsas och studeras i en läsesal.

Som avslutning kommer här en liten extra grej

Speciellt för barn är denna lilla gimmick kulmen på besöket på Koldinghus. I ett omklädningsrum med tidstypiska dräkter kan du och din familj klä ut er. Ni blir sedan fotograferade och bilden blir ett fint minne av den spännande dagen på slottet.

Stallen i slottsparken på Koldinghus slott

Till slottet hörde också stallen, som fortfarande idag kan ses som en avsides belägen byggnad på stallgården. En gång i tiden hölls den härskande kungens och hans tjänares hästar här.

Dessa stall har en unik mörk historia, om vilken cell II fortfarande idag vittnar om. På denna skyddade historiska plats i Koldinghus museum hade Jyllands Gestapo sitt huvudkontor under första världskriget med det makabra smeknamnet ”Helvetets förgård”. Av fängelsecellerna i källaren var cell II den största och mest använda cellen som fortfarande idag bär spår av de tidigare fångarna.

Slottsparken är en trevlig plats för vila och avkoppling.

Så vad kan man då dra för slutsats av Koldinghus slott? Koldinghus slott är en sevärdhet som passar alla

Koldinghus slott erbjuder många olika upplevelser, som gör att alla kan hitta något intressant. Det kan vara den fantastiska utsikten från tornet, byggnadens hisnande arkitektur, de intressanta utställningarna eller slottsparken med stallen.

Även genomresande bör lägga in ett stopp för ett besök på slottet.

Besök Koldinghus med familjen