København Zoo

København Zoo är en klassiker bland Danmarks djurparker. Den grundades 1859 i Frederiksberg Have Slotspark och är därmed Europas äldsta djurpark. Parken har fler än 4 000 djur och 240 olika arter.

Ursprunget räknas

Københavns Zoo ser sig själva som ett geozoo. Det innebär att djuren inte är uppdelade utefter sina klasser och familjer, utan istället efter kontinenter och ursprungsregioner.

Dyr från norden

I djurparken finns framför allt djur från Norden, som myskoxe, varg och björn.

Giraffer och tasmansk djävul

Djurparkens höjdpunkter är giraffhuset, nattdjurparken och den tropiska djurparken. Här kan du bland annat kan se den tasmanska djävulen. Den tasmanska djävulen finns nästan endast i Australien, men kan alltså även ses i Köpenhamn.

Vad du kan uppleva på Köpenhamns zoo

Lejon i Köpenhamns zoo
Glada barn i Köpenhamns zoo

Ett besök hos elefanterna

Elefanthuset i norra delen av slottsparken byggdes 2008 av arkitekterna Foster + Partners. Anläggningen täcker ett förbluffande stort område på över 10 000 kvadratmeter. Utomhusområdet är cirka 3 300 kvadratmeter stort. En vattenbassäng skiljer utomhusområdet från palatsträdgårdarna. Anläggningen kostade 240 miljoner danska kronor och kunde byggas tack vare ett stort antal sponsorer och fonder. Elefantinhängningar har funnits i djurparken sedan 1878, och de första elefanterna föddes i djurparken år 1896. I parken går det både att se stora afrikanska elefanter och de mindre asiatiska elefanterna.

Barnens zoo

Kom nära djuren med era barn i barnens zoo. Här kan ni besöka den stora kaninbyn och kela med de söta små getterna. Vid barnens zoo finns dessutom en stor lekplats där barnen kan bränna lite energi medan de vuxna vilar i närheten.

Djurparkens historia

Efter att ha besökt Berlins Zoo år 1851 bestämde sig ornitologen Niels Kjærbølling att etablera en liknande plats i Köpenhamn. Kung Frederik VII gillade idén. Därför ställdes prinsessan Vilhelminas sommarträdgård till förfogande för arkitekterna. Det var från början endast ett litet antal djur: kycklingar, ugglor, örnar, kaniner och en räv, som lekte i djurparken. I en liten bassäng kunde man även se en säl och en sköldpadda. I början var det viktigaste att kunna visa upp så många olika djur som möjligt, men efter hand har djurens välfärd blivit allt viktigare. Därför har antalet djur minskat de senaste åren, så att resten av djuren får mer plats.

Ett stort område med många djur att se

Djurparken är ett roligt utflyktsmål för hela familjen. I den historiska parken kan ni lära er något nytt om djurarter från alla kontinenter i världen. Här finns gott om plats till alla djur, och barnen kommer att älska kaninbyn och den stora lekplatsen.

København Zoo
Panda i Københavns Zoo

Djurparkens adress

Roskildevej 32

2000 Frederiksberg

Danmark