Knuthenborg Safaripark

Med sitt 600 hektar stora område anses Knuthenborg Safaripark vara norra Europas näst största safari- och upplevelsepark. Parken öppnade 1866 och omges på södra sidan av en sju kilometer lång och två och en halv meter hög stenmur med fyra entréportar. 

Var ligger parken?

Du hittar Knuthenborg Safaripark på ön Lolland mellan Maribo och Bandholm vid Knuthenborg Alle. Resan med bil från Lolland via E47 tar cirka 20 minuter.

40 djurarter på 600 hektar

Fastän parken öppnade redan 1866 var det först 1969 som den blev en safaripark. Greve Adam W. Knuth tog då de första djuren, d.v.s. zebror och antiloper, från Afrika till Lolland. Idag finns 900 djur i safariparken och du har möjlighet att besöka parken med bil längs med en 15 kilometer lång väg. Naturligtvis kan du lämna bilen på vissa ställen för att komma nära djuren, utan att några staket, murar eller galler finns emellan. De olika delarna av parken symboliserar världens olika kontinenter.

En rese till Sydamerika

Till höjdpunkterna i den sydamerikanska sektionen hör goeldisapan. Titta på hur dessa fascinerande djur hoppar från träd till träd med hjälp av sina starka bakben. Frigörelsen har länge var etablerad hos dessa kloapor – pappan och mamman delar nämligen lika på uppfostran. Lamorna möter dig på tysta fotsulor. De har en kluven överläpp som de använder nästan som ett finger när de äter. På en höjd av vanligtvis omkring 30 meter lever den gyllene lejontamarinen. Titta på dessa snyggingar när de utför akrobatiska övningar högt uppe i träden.

Knuthenborg Safaripark
Barn i Knuthenborg Safaripark

Utflykten till Australien

I den australiensiska djurparken kan du beundra Australiens största fåglar: emuerna. De är ständigt i rörelse och alltid ute efter färskt gräs, maskar och larver. Bäst gillar de platser där det just regnat. Emun kan komma upp i hastigheter av upp till 50 km/h. Den har tre tår och är därför inte släkt med den afrikanska strutsen. Den brunhalsade kängurun känner sig som hemma i Knuthenborg Safaripark. Intressant är att se när djuret långsamt rör sig framåt och omväxlande stöder sig på de små frambenen, svansen och de starka bakbenen. Blir kängurun rädd sticker den snabbt iväg med stora hopp och en hög hastighet.

Mot Afrika

Från Afrika kommer åsnan, så som vi känner den idag. Ett extremt smart och inte alls så envist djur, som förr i tiden främst användes som last- och riddjur. Under safarin kan du lära känna detta charmiga och försiktiga djur. Fantastiska klätteregenskaper kan beskådas hos den afrikanska dvärggeten och denna förfader till mer än 400 olika raser av getter som du kan träffa på i hagen vid slottsruinen. Här visar lammen upp sig när de leker och stojar. På långt håll kan du också höra variern, som trivs allra bäst högst upp i trädkronorna.

Med sina varierande rop markerar variern sitt revir eller varnar sina artfränder mot fiender. I safariparken finns både röd och svartvit varier. I Afrikadelen av parken lever också trubbnoshörningen och på ängen strövar stäppzebran. Denna zebra har utöver sina vita och svarta ränder också bruna skuggränder. I Afrikadelen kan du också träffa på den afrikanska strutsen, sabelantilopen, giraffer och den strimmiga gnun.

Europeiska djur

På Knuthenborg Safaripark kan du också bekanta dig med europeiska djur. Här är främst shetlandsponnyerna en höjdpunkt och det är inte bara barnen som kommer att älska dessa små hästar med tät man. Detta djur klarar sig också mycket bra i kallt väder och även en näringsfattig kost är inget problem för ponnyn. 

Vanliga frågor om Knuthenpark Safaripark

När öppnar parken?

09.04.22 – 24.06.22          10-17
25.06.22 – 07.08.22          10-18
08.08.22 – 23.10.22          10-17

Var ligger parken?

Knuthenborg Allé
4930 Maribo

Familjeupplevelser i Knuthenborg Safaripark
Familjeupplevelser i Knuthenborg Safaripark

Asiatiska djur

Vill du bekanta dig med djuren från Fjärran Östern? Också då har Knuthenborg Safaripark mycket att erbjuda. Förundras över den färgstarka dovhjortens imponerande horn och lyssna på deras kraftfulla rop under parningstiden. Eller lär känna jaken. Detta djur kommer från Himalaya, där det används som lastdjur i bergen. Täckt i lera är den asiatiska vattenbuffeln en mycket envis skönhet. Men den personliga prägeln har ett mycket smart syfte, på detta sätt skyddar sig nämligen buffeln mot sol och insekter. Gillar du friidrott? Då ska du inte missa att se sikahjorten när den gör sina långa hopp. Dessutom har den en mycket god simförmåga. Under din rundtur i den asiatiska delen av safariparken kommer du också att stöta på den baktriska kamelen, den imponerande sibiriska tigern och dvärgzebun.

En safari genom Nordamerika

Ja, även Nordamerika har många intressanta djur som du också kan beskåda i Knuthenborg Safaripark. Här kan du se kungen bland hjortdjuren, älgen. Den är en bra simmare och kan också dyka och den älskar att leta efter ätbara vattenlevande växter i sjön. Har du tur kanske du också får se när den springer, den kan nämligen nå en toppfart av 55 km/h. Ta också en titt på bisonoxarna med dess tjocka päls. Dessa djur, som väger upp till ett ton, trivs rätt så bra i Danmark även under vintern. I den nordamerikanska delen av parken lever också polarvargen. Det modiga djuret är ganska skyggt och kan väga upp till 60 kg.

Lek och skoj

Om dina barn ledsnar på att bara titta på djuren en hel dag erbjuder safariparken också lekar, spel och annat skoj. Riktigt svalkande blir det i Congo Splash, Europas brantaste vattenrutschbana. Riktig vattenglädje erbjuds också i Vandlegeplands. Om dina barn gillar att klättra kan en utflykt till Naturlegeplands rekommenderas och en tur med Kampala Express kommer att älskas av hela familjen.

Så vad kan man dra för slutsats av Knuthenborg Safaripark? Knuthenborg Safaripark – ett utflyktsmål för en fullspäckad dag

Lika olika som djuren på vår planet är, är livet för djuren i Knuthenborg Safaripark. Med sin indelning i olika kontinenter uppvisar djurparken en smart och elegant struktur. På utvalda platser kan du kliva ur bilen och komma djuren riktigt nära. Behöver dina barn lite omväxling, finns det dessutom många uppfriskande vattenattraktioner.

Sist men inte minst …

…kommer här adressen till safariparken:

Knuthenborg Alle
DK-4930 Bandholm
Danmark

Parken har också en webbplats:

https://www.knuthenborg.dk/

Familjeupplevelser i Knuthenborg Safaripark
(C) Niclas Jessen