Hansa-Park

Berg- och dalbaneturer med havsutsikt? Det hittar du bara på ett ställe i Tyskland. Hansa-Park ligger direkt vid Östersjön och imponerar till och med på nöjesparksexperter med sina berg- och dalbanor.

 

Vid Östersjön …

Hansa-Park ligger i Sierksdorf i Schleswig-Holstein direkt vid Östersjön, och från vissa attraktioner kan du se långt ut över havet. Med bil tar du först A1 och därefter Pohnsdorfer Straße.

 

Från Legoland till Hansa-Park

1973 hette Hansa-Park fortfarande ”Legoland”. Kompletta städer byggdes upp av omkring 28 miljoner plastklossar från den välkända leksaksproducenten. På grund av höga royalties och ett måttligt besökarantal stängdes Legoland 1976. Hösten 1976 fick parken Hansatiden som nytt tema. Några av Legolands attraktioner kunde fortsätta användas, men allting som påminde om legoklossar måste av licensmässiga skäl tas bort. År 1977 öppnade en av Tysklands log rides och år 1987 blev Hansaland Hansa-Park.

Attraktioner av internationell standard

För att uttrycka sig enkelt: Om du älskar spektakulära berg- och dalbanor kommer du att glädjas extra mycket över två attraktioner, ”Kärnans ed” och ”Förbannelsen från Novgorod”. Men parken bjuder också på många fler höjdpunkter.

Sevärdheter i Hansa-Park
Sevärdheter i Hansa-Park

Kärnans ed

I juli 2015 öppnade den 1,23 kilometer långa berg- och dalbanan. Den når en toppfart av 127 kilometer i timmen och har en höjd på 73 meter. Berg- och dalbanan hör till kategorin hypercoasters och räknas tillsammans med Silverstar i Europapark i Rust till Tysklands högsta berg- och dalbana. Åkturen börjar i mörker, och fortsätter sen brant uppåt, nästan vertikalt. Och vad händer då? Jo, vagnarna åker tillbaka neråt längs med rälsen. Men det här är inte ett tekniskt misstag, utan ett avsiktlig fritt fall bakåt och ibland också en liten chock för de passagerare som inte känner till detta. Därefter följer igen en stigning, denna gång utomhus. Och sedan börjar den snabba åkturen genom Heartline Roll. Berg- och dalbanan tilldelades ”FKF-Award” år 2015.

Förbannelsen från Novgorod

Även Förbannelsen från Novgorod börjar i mörker, men den här gången med en snabb katapultstart, som skickar iväg passagerarna med en accelerationsfart där 100 km/h uppnås på bara 1,4 sekunder. Efter en vänster-höger kurva fortsätter den fem meter ned i en tunnel. Därefter följer en högerkurva och sen fortsätter färden ute i det fria upp till en top hat. Här utsätts passagerarna för en g-kraft på 1,5. Färden fortsätter över en backe, vagnen lägger sig på sida i 90 grader och därefter väntar två 45 graders loopar. Sen går färden tillbaka in i mörkret och ett fall på 97 grader. Förbannelsen från Novgorod tilldelades innovationspriset ”KFK-Award” år 2010.

Övriga berg- och dalbanor

En lite äldre berg- och dalbana är ”Nessie”. Denna berg- och dalbana från år 1980 imponerar med sin 18 meter höga loop. Den kan nå en toppfart av 90 km/h och färden tar lite mer än två minuter. Familjevänligare är Midgårdsormen och Rasande Roland. Crazy Mine erbjuder branta kurvor som om det skulle vara en vild mus.

Log rides

Om du besöker parken under sommaren kan det vara skönt att svalka sig på ett eller annat sätt. Olika log rides erbjuder en sådan häftig avsvalkning. Vattenvargen vid Ilmensee är med en höjd på 15 meter en sådan klassisk log ride, medan det går lite lugnare till under Blomsterbåtturen. Här driver du längs med färgglada rosor till glad valsmusik. Barracuda Slide, en Hara Kiri Raft Slide, är en blandning av rutschbana och log ride. Snurra runt i gummibåt genom Störtebekers kaparfärd.

Sevärdheter i Hansa-Park
Sevärdheter i Hansa-Park

Övriga attraktioner

I Bonanzy City kan dina barn lära sig att vaska guld, och i Hansa-trädgården finns fjärrstyrda skepp. På höghöjdsbanan kan du prova på häftiga klätterattraktioner, och Indianlandet är en alldeles speciell äventyrslekplats.

Shower på Hansa-Park

3D-biografer är idag vanligtvis standard, men i Hansa-Park kan du besöka en 4D-biograf. Men vad är då den fjärde dimensionen? Det får bli en överraskning. Andra trevliga attraktioner är vattencirkusen och showerna på friluftsscenen. Varietéshower äger rum på Plaza del Mar, och under showen med laser- och specialeffekter kommer du knappt att tro dina ögon. Precis som på amerikanska nöjesparker äger en stor parad rum på kvällen i Hansa-Park.

Så vad kan man då dra för slutsats av Hansa-Park? En dag full av upplevelser

Oavsett om du är ute efter familjevänliga attraktioner, shower eller snabba berg- och dalbanor kan du få ditt lystmäte stillat på Hansa-Park. Eftersom en badvik ligger bara tio minuter från parken, är en riktig höjdpunkt att avsluta en dag full av attraktioner med ett dopp i Östersjön.

Sevärdheter i Hansa-Park