Geopark Odsherred

Geopark Odsherred ligger på nordvästra Själland. Här får du uppleva regionens landskap och kulturhistoria, och lära känna konsten och befolkningen i Odsherred.

Unika landskap

Ett flertal landskap möts längs Odsherreds 16 mil långa kust. Den grönskande naturen och de många backarna är en del av Odsherreds charm. Detta unika område har skapats av vatten, vind och människor över flera årtusenden.

Odsherreds kulturhistoria

Upplev konst och kultur i Geopark Odsherred. Du börjar redan på bronsåldern. Solvagnen i Trundholm Mose hittades 1902, och är ett av bronsålderns viktigaste fynd. Spektakulära gravhögar utgör spår från svunna tider. Medeltiden var också en intressant tid i Odsherred. Några av höjdpunkterna är Dragsholms slott och Fårevejle Kirke. Även under senare tider visste folk hur de skulle forma sina omgivningar. Lammefjords damm, städer, vägar och sommarhusområden är alla en del av de människoskapade omgivningarna. 

Vad du kan uppleva i Geopark Odsherred

Odsherred Natur

Odsherreds konst

Efter Skagen, Fyn och Bornholm är Odsherred känt som en av de viktigaste konstnärskolonierna i Danmark. Backarna i Vejrhøjbuen har inspirerat Odsherreds målare i många år. Geopark Odsherreds konstsamling innefattar verk från bland annat Sigurd Swane och Karl Bovin.

Jordbruket i Odsherred

Jordbruks- och betesmarker pryder Odsherreds landskap. Tack vare den friska havsluften och den bördiga jorden är råvarorna från Odsherred särskilt välsmakande. Nöjda kor och ekologiska grisar, vilda örter och svampar och hälsosamma grönsaker finns bland de lokala produkterna från Geopark Odsherred. De lokalt producerade råvarorna står på menyn på områdets restauranger och kan köpas i lokala gårds- och matbutiker.

Evenemang i Geopark Odsherred

Geopark Odsherred har dessutom etablerat sig som en plats för stora evenemang. Här anordnas allt från musikfestivaler till sportevenemang, som cykelloppet Geopark Mountain Geopark Bjerg Grandprix. 

Hitta till Geopark Odsherred

Odsherreds kommun, och därmed Geopark Odsherred, sträcker sig över 335 km2, så det rör sig inte om en enda adress.  

Från Köpenhamn kör ni västerut på väg 21. Det tar cirka en timma. 

Du kan ta en titt på geoparken på hemsidan www.geoparkodsherred.dk

Blomster