Fredensborgs Slott

Fredensborgs slott anses vara ett exempel på den nordiska barockstilen och kallas också för ”Danmarks Versailles”. Slottet byggdes som jaktslott under 1700-talet.

Fredensborgs slotts läge

Slottet är beläget långt norrut på ön Själland, och kan enkelt nås via motorväg 6 och Endrupvej. Därefter följer du bara skyltarna. Det är hur som helst näst intill omöjligt att missa den gigantiska slottsanläggningen.

Fredensborgs slotts historia

Slottets omgivningar var under 1700-talet fortfarande jaktmarker och dessa användes i stor utsträckning av kung Kristian V och hans son Fredrik IV. Då var det ganska självklart att man byggde ett jaktslott också. Detta lilla sommarresidens kom till 1722. Som arkitekt anlitade Fredrik IV trädgårdsmästaren Johan Cornelius Krieger. Ursprungligen hade slottet en nästan fyrkantig bas och bestod av en och en halv våning med en välvd kupol. Slottet var omgivet av ett åttkantigt torg där tjänstemännens byggnader låg och slottsträdgården nådde till stranden av Esrum Sø.

Vad du kan uppleva på Fredensborgs slott

Fredensborg
Front

Tillbyggnader till det eleganta slottet

Under Fredrik V och Kristian VI byggdes slottet ut väsentligt. Huvudbyggnaden fick två nya våningar och sidoflyglar. Byggnaderna kring det åttkantiga torget utökades också betydligt. Fredensborgs slott blev under denna tid Fredrik V:s favoritbyggnad och till och med bröllopet med hans andra fru Juliane ägde rum här. År 1760 ägde en ombyggnad av den intilliggande parken rum med hjälp av Nicolas-Henri Jardin.

År 1726 utökades slottet med en kyrka. Johan Cornelius Krieger var som arkitekt ansvarig för dessa tillbyggnader. Särskilt utmärkande för denna kyrka är de korintiska kolonnerna, som består av elefantbetar. I kyrkan döptes och konfirmerades medlemmarna i kungafamiljen, och ett par kungliga äktenskap har också ingåtts här. År 2006 fick kyrkan en ny takmålning. Kyrkans interiör befinner sig i stor utsträckning i originalskick.

Kan man besöka slottet?

Ännu idag används slottet av kungafamiljen och som de flesta av kungafamiljens hem kan slottet inte besökas av turister. Undantaget är julimånad då du kan delta i en guidad rundtur i Fredensborgs slott. Detta är möjligt eftersom slottet endast fungerar som kungafamiljens hem under vår och höst. Slottsparken är dock öppen året runt och kan besökas närsomhelst. 

Så vad kan man då dra för slutsats av Fredensborgs slott? Det kan löna sig att besöka slottet vid rätt tidpunkt

Rundturer på slottet hålls nämligen bara i juli. Så om du tillbringar din semester i Danmark under juli månad, kan besöket på Fredensborgs slott vara särskilt givande. Annars är slottsparken en fest för ögonen året runt. Njut av de välskötta trädgårdarna, koppla av och meditera.

Stald
besöker

I korthet: Slottets adress:

Slottet 1B
DK-3480 Fredensborg
Danmark

Slottet har också en webbplats.

Denna information är dock endast på danska. Ett översättningsverktyg online kan därmed vara till hjälp.

Slott Fredensborg