Fonden Gamle Sønderho

Fonden Gamle Sønderho arbetar för att göra sevärdheter i Sønderho och södra Jylland mer attraktiva för allmänheten. Därför finns det massor av saker att göra när ni besöker den lilla byn på Fanø som bara har 282 invånare. Här har vi samlat lite av det mest intressanta som ni kan ta en titt på!

Sønderho Mølle

Väderkvarnen Sønderho Mølle byggdes 1895 och restaurerades och invigdes på nytt 2003. Den är väldigt enkel i sin konstruktion och hela dess vikt vilar på enbart åtta små klossar av järn. Väderkvarnen är byggd med inspiration från Nederländerna. Den har tre våningar och vindhjulet i kvarnens topp ser till att kvarnens vingar alltid står mot vinden. Väderkvarnen fungerar fortfarande och efter besöket kan ni köpa mjöl som malts i kvarnen.

Det kostar DKK 20 för vuxna och DKK 5 för barn att besöka väderkvarnen. Det går även att boka rundturer för grupper. Läs mer om detta här.

Vad du kan uppleva på Fonden Gamle Sønderho

Møllen ved huset
3 kroner

Hannes hus

När ni besöker Hannes hus får ni en sanningsenlig och unik inblick i livet på Sønderho under 1800-talet. Hannes hus är det mest välbevarade exemplet på hur ett anspråkslöst hus såg ut under Fanøs segelfartygsflottas storhetstid. Huset tillhörde sjömansänkan Hanne, vars man försvann på en resa till Island. Huset var bebott ända till 1965, då Hannes ena dotter flyttade från barndomshemmet. Sedan dess har huset blivit kulturminnesmärkt av Kulturstyrelsen.

Sønderho Gamle Redningsstation

På den gamla räddningsstationen i Sønderho kan ni se den livräddningsutrustning som använts i många räddningsaktioner. För bara DKK 10 kan man köpa ett häfte med beskrivningar av de olika räddningsaktionerna som genomförts i Sønderho. Med häftet kan ni se saker i sitt sammanhang, som räddningsbåten som idag står på samma kärra som hästarna förr i tiden drog båten till vattenbrynet på. Det finns även affischer med förklaringar, beskrivningar och fotografier av räddningspersonalen.

Det kostar DKK 20 för vuxna och DKK 5 för barn att besöka räddningsstationen. Det går även att boka rundturer för grupper. Lär mer om rundturer här.

Brandmuseum

Fram till 1868 fanns det ingen utrustning att släcka bränder med i Sønderho, förutom en brandhake, stegar och spannar. Man hade hängt upp spannarna på bästa, strategiska vis i byn, men i mitten av 1800-talet bestämde man sig för att bygga ett hus med gemensam utrustning för brandsläckning. På Brandmuseet kan man se redskapen som användes i byn och lära sig mer om brandbekämpningens utveckling både på lokal och nationell nivå.

Det kostar DKK 20 för vuxna och DKK 5 för barn att besöka brandmuseet. Det går även att boka rundturer för grupper. Läs mer här.
 

Gamle brandstation Fonden Gamle Sønderho
Bil gamle Sønderho

Var ligger Sønderhos pärlor?

Sønderho ligger på Fanøs sydligaste del. Man når Fanø med färja från Esbjerg och sedan leder landsvägen er direkt förbi Sønderho.

 

Sønderho Mølle hittar ni på följande adress:

Vester Land 44

DK-6720 Fanø

 

Hannes hus finns på följande adress:

Øster Land 7
DK-6720 Fanø
 

Sønderho Gamle Redningsstation hittar ni på nedanstående adress:

Sønderho Strandvej 15
DK-6720 Fanø
 

Brandmuseet hittar ni på följande adress:

Stadionvej 14
DK-6720 Fanø

Ni kan läsa mer om Sønderhos sevärdheter på Fonden Gamle Sønderhos egen hemsida.

Fanø