Fiskeri- og Søfartsmuseum

Upplev en blandning av hav, djur och berättelser på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Här får du komma nära de många olika djuren som lever i Nordsjön och Vadehavet och lära dig mer om de vilda äventyr fiskebåtarna här har upplevt genom tiderna.

En upplevelse för alla

På Fiskeri- og Søfartsmuseet finns det upplevelser för hela familjen. Här får ni följa med på en resa under havets yta och får komma nära många djur som lever i vattnen kring Danmark. En attraktion som är omtyckt av alla är klappbassängen, där ni får komma ännu närmare fiskarna. De fascinerande skeletten från strandande valar som finns att hitta lite här och där är också populära.

Vad du kan uppleva på Søfarts- og Fiskerimuseum

Utklädning
Underholdning

Direkt från havet till akvariet

Dyk ned i oceanariet, där nytt saltvatten från Vadehavet hela tiden pumpas in. Det stora oceanariet innehåller cirka 300 000 liter vatten som hela tiden cirkulerar för att hålla det rent. Se livet under ytan genom den 3×8 meter stora fönsterrutan eller från rampen på vattnets yta.

I det stora akvariet finns både vanliga fiskarter från Nordsjön, men även mer sällsynta arter som du kanske inte har sett förr. Många av de fiskar som går att se i det stora akvariet lever som yngel i Vadehavet och ger sig senare ut på djupare vatten.

Sälarium

Upplev de fantastiska och söta sälarna i det naturtrogna sälariet, som inspirerats av miljön i Vadehavet. Här har du möjlighet att komma nära sälarna på olika nivåer. Du kan se dem röra sig elegant i vattnet från de stora undervattensfönsterna eller se dem från barnhöjd från de många olika utsiktsplatserna. Ni får inte heller missa sälarnas matning och träning. Ni får även ta del av roliga historier, information och kunskap om sälarna. 

Vadehavspaviljongen

Fiskeri- og Søfartsmuseet ligger nära Vadehavet och det syns inne på museet. I Vadehavspaviljongen kan ni se många av de fåglar som lever vid Vadehavet. Ni kan även lära er mer om den enastående naturen vid Vadehavet och om dess komplexa ekosystem.

I paviljongen får ni möjlighet att lära er mer om många av de djurarter som lever i Vadehavet, både de största och de minsta.

Täta
Aktiviteter

Följ med på vilda äventyr

Denna utställning är baserad på fiskebåtarnas vilda upplevelser på havet. På 1900-talet hade Esbjerg sin storhetstid inom fiske. Utställningen berättar om storhetstiden genom de gamla fiskebåtarna. Här finns en blandning av dokumentation, berättelser och fotografier. Det finns även möjlighet att höra berättelserna digitalt.  

Ett slott med utsikt

Om det börjar kurra i magen serverar MS Smag många goda rätter och har stadens bästa utsikt. Ät med den fantastiska utsikten i bakgrunden, som sträcker sig över det gröna området. Om det är klart väder kan ni se ända till Fanø.

Havet