Fanø Skibsfart- og Dragtsamling

Visst är Fanø en liten ö, men den har en stor historia bakom sig. När ni semestrar på ön kanske ni inte tänker på hur många människor som tidigare gått på stigarna som ni går på, seglat på havet som ni badar i och som älskat området lika mycket som ni gör. Men detta kan ni få en inblick i när ni besöker Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum.

En liten ö med en lång historia

Museet tar er med på en resa genom öns utveckling och hur livet har sett ut här sedan Fanø blev friköpt år 1741. Denna utveckling berodde till stor del på Fanøs segelfartygsflotta, och därför är det den som är museets utgångspunkt. Det är även de dräkter som varit så karakteristiska för kvinnorna på Fanø, och museets utställningar binder samman dräkterna med de många världsomseglingar som startat från Fanøs kust.

Vad du kan uppleva på Fanø Skibsfart- og Dragtsamling

Sejlskib
Dansa
©Morten Fog

Seglats, vackra kläder och en årlig specialutställning

På Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum finns tre permanenta utställningar och en årlig tillfällig utställning.

Den ena permanenta utställningen handlar om Fanøs historia som provinsens största segelfartygsflotta. Under Fanøs första 100 år som friköpt ö lyckades fanøborna skapa den största, världsomseglande segelfartygsflottan utanför Köpenhamn. I utställningen får ni veta hur man lyckades med detta och hur det påverkade livet hemma på ön. Dessutom får ni en alldeles speciell inblick i livet ombord på ett av skeppen, med allt vad det innebar på de årslånga resor som sjömännen ofta åkte ut på. Utställningen visar även en helt unik samling modellskepp från denna tid.

Den andra permanenta utställningen handlar om kvinnorna på Fanø och om Fanødragten. Fanødragten, eller Fanødräkten, har burits av kvinnor och barn sedan 1700-talet och den dräkt som fanøborna bär idag kom till i slutet av 1800-talet. Segelfartygen förde med sig många saker hem och därför är Fanødräkterna mycket mer påkostade än liknande dräkter från samma tid. Dräkterna gjordes med silkesdetaljer som hämtats från Thailand, Indonesien och delvis från Indien. Idag används dräkten vid festliga tillfällen som konfirmation och bröllop, och till den årliga Fannikerdagen, då man firar Fanøs levande kulturarv.

Den tredje permanenta utställningen visar modellstäder av Sønderho och Nordby från 1890. Här kan ni få en rolig och unik inblick i hur livet som presenteras i de övriga utställningarna såg ut i praktiken.

Har du en sjöman inom dig?

Har du någonsin funderat på hur sjömän tillbringade sin lediga tid ombord på skeppet? Det kan du få svar på om du besöker Riggerloftet. För att roa sig var sjömännen tvungna att nyttja sådant som redan fanns ombord, så de började använda de färdigheter som de redan hade, såsom att knyta, splitsa och göra rep, till mer kreativa ändamål. Genom många timmars ”arbete” tillverkade sjömännen bälten, väskor, mattor och liknande saker. Riggerloftet är museets verkstad, där ni kan lära er tillverka likadana repmattor som sjömännen så ofta gjorde. Det enda ni behöver betala för är materialet, och om ni hellre vill pyssla hemifrån kan man även köpa med sig ett gör-det-själv-paket hem, som innehåller både material och instruktioner.

Hitta hit

Ni hittar Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum på följande adress:

Hovedgaden 28

DK-6720 Fanø

Ni kan läsa mer om museets öppettider och entréavgifter på deras hemsida.

Solnedgang