Fanø Kunstmuseum

På Fanø Kunstmuseum tas ni med tillbaka i tiden när ni upplever mötet mellan liv och natur genom otaliga konstnärers tolkningar av ön i Vadehavet.

Bakom Fanø Kunstmuseum

I en gammal och numera kulturminnesmärkt byggnad, som under sin tid användes som affär, hittar ni Fanø Kunstmuseum. Samlingen av konstverken som ställs ut skapades av konstnären Ruth Heinemann på 60-talet och innehåller verk som går ända tillbaka till 1850. Museet har fått omfattande stöd från flera privatpersoner och från offentliga personer, vilket har gjort att museet kan visa fler än 1 250 konstverk med koppling till Fanø. Konstens gemensamma nämnare är just att den skildrar livet på Fanø, själva ön och närområdet i många olika uttryck – från traditionella, romantiska framställningar från 1800-talet till modernare perspektiv från samtida konstnärer.

Ett hav av konstströmningar

På Fanø Kunstmuseum kan ni se verk från många olika konstnärliga strömningar. Realismen, naturalismen och den franska impressionismen var alla tre stilriktningar som många konstnärer experimenterade med, och så även på Fanø, där konstnärerna i hög grad hittade sin kreativa inspiration i den omgivande naturen och lugnet som finns på öns mitt.

I början av 1900-talet blev Fanø en riktig konstnärskoloni. Då samlades konstnärer som Johan Rodhe, Heinrich Dohm, Carl Forsberg och Hedvig Frydensberg regelbundet här. De lät sig inspireras av 1800-talets symbolism och jugendkonst, och deras verk återspeglar själsliga tillstånd och symboliska skildringar av konstverkens motiv. Några av de här verken leker även med den modernistiska inställningen till färger, något som även kan ses i museets andra verk som hör till modernismen.

Utställningar och evenemang på Fanø Kunstmuseum

Varje år skiftar utställningarna på Fanø Kunstmuseum. Den centrala punkten är alltid Fanø, men samlingen sätts ihop på olika sätt genom att man lånar från och ut till andra museer. På så sätt garanterar museet att besökare får en ny och spännande upplevelse varje gång.

2020 hade museet fyra olika utställningar. Tre var mindre utställningar som löpte över ett par månader och en var en större utställning som varade hela säsongen. Den stora utställningen fokuserade på fem av Danmarks bästa fotokonstnärer och deras skildringar av Vadehavet, Danmarks kuster och mötet mellan liv och vatten.

En annan spännande aktivitet som Fanø Kunstmuseum arrangerar är en stadsvandring. Museet ligger i staden Sønderho, där Fanømålarna bodde. Stadsvandringen varar mellan en och en och en halv timme och tar er runt staden, förbi konstnärernas hem och bjuder på många roliga och spännande berättelser om deras konst och liv.

Planera ditt besök

Fanø Kunstmuseum öppnar i slutet av maj och stänger igen i slutet av oktober. Museet är stängt på måndagar. Entréavgiften är DKK 50 för vuxna, DKK 25 för studenter över 18 år med studentkort och gratis för unga under 18 år.

Ni kan kontakta museet på tel +45 75 16 40 44 och besöka deras hemsida här.

Ni hittar Fanø Kunstmuseum på nedanstående adress:

Nord Land 5

Sønderho

DK-6720 Fanø

Vad du kan uppleva på Fanø Kunstmuseum

Fanø