Egeskov Slott

Egeskov slott är ett 460 år gammalt slott som ligger i Fyns vackra landskap. Det är en av Europas bäst bevarade vattenborgar. Idag bor här grevefamiljen Ahlefeldt.

Ta en titt på Egeskov slotts historia

Slottet byggdes av länsmannen Frands Brockenhuus och stod färdigt 1554. Namnet ”Egeskov” sägs komma från att det krävdes en hel ekskog för att skapa en grund av ektimmer, så att slottet kunde byggas mitt ute på en sjö. När Egeskov byggdes fanns en stor politisk oro, och därför var det många som valde att bygga bostäder i svårtillgänglig terräng. Egeskov slott är en vattenborg, där vattnet omkring går ända upp till yttermurarna.

Slottet består av två långhus som förbinds av en tjock dubbelmur. Det innebar att om man var under angrepp kunde man ge upp det ena huset men samtidigt kämpa vidare från det andra. Dubbelmuren är utrustad med två lönntrappor och en brunn.

Den enda ingången till slottet var via vindbryggan.

Vad du kan uppleva på Egeskov slott

Slott
Fyn

Slottsmuseet

Egeskov slott har självklart en riddarsal. Riddarsalen renoverades 1975 och 1986 öppnades salen och andra av slottets rum för turister. En av dessa lokaler är jaktstugan, som innehåller flera av den tidigare grevens jakttroféer. Här finns bland annat världens största impalaantilop, med 90 cm stora horn, hängandes på väggen.

Det finns även möjlighet att besöka den gula stugan, som är möblerad med möbler från Ludvig XVI. Här kan ni även få se mycket ovanliga och eleganta wienerur med inbyggda orgelverk. 

Själva slottet är utan tvivel den viktigaste delen av museet, men i den tidigare kornladan öppnade även Veteranmuseet 1967, och det har sedan dess spritt sig till de omkringliggande byggnaderna. 

Titanias Palads

Dockhuset Titanias Palads skapades av den brittiska målaren Sir Nevile Wilkinson som gåva till hans döttrar. Det imponerande dockhuset tog honom hela 15 år att konstruera på ett så äventyrligt sätt som möjligt. Sir Nevile Wilkinson gjorde det dock inte på egen hand. Han fick hjälp av ett gäng duktiga irländska hantverkare. Dockhuset innehåller 3 000 delar och har lånats ut till Egeskov slott av LEGO-fonden.

Legender om slottet

Det sägs att om slottets träfigur, som ligger under tornspiran, flyttas från sin plats på kudden kommer slottet att sjunka ner i vallgraven på julnatten. Det resulterade i att familjerna förr aldrig firade jul på slottet, eftersom de fruktade att det skulle sjunka. Dagens grevefamilj firar dock troligen jul på slottet och ställer ut extra risgrynsgröt åt träfiguren.

Slottsträdgården

Trädgården på Egeskov slott har genom tiderna skötts av världskända landskapsarkitekter och experter som har bidragit till att trädgården ser ut som den gör idag.

Den har i många år varit under utveckling, och det hela började 1713, då slottägaren tog bort vindbryggan och därmed skapade kontakt med den tidigare så fientliga världen.

Slottets första labyrint anlades 1730, som lekplats för den adliga familjens sommargäster. Det finns ytterligare en labyrint på slottet, som är öppen för allmänheten. Så vitt man vet är det världens största. Vem tar sig snabbast genom labyrinten?

Idag finns även en rosträdgård och doftträdgård där ni får lov att röra vid växterna.

Egeskov Slott på Fyn